FHM: Ja till klassrum, nej till fikarum

Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten förklarar varför det inte är läge med distansundervisning. Foto: Unsplash och Folkhälsomyndigheten.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Personalen i förskola och skola ska hålla avstånd i fikarummet. Men i klassrummet gäller inga sådana regler, även om smittan ökar i åldrarna 0-9 år.
– En större samling är inte en klassrumssituation när man undervisar, det är viktigt att poängtera, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

LÄSTIPS: Nu covid-stänger skolorna igen

Skolorna fortsätter att covid-stänga på olika platser i Sverige. Samtidigt orsakar andra luftvägsinfektioner än covid-19 stor frånvaro bland eleverna.

Att smittan ökar i gruppen 0-9 är enligt Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, inte så konstigt med tanke på att barn under 12 års ålder inte vaccineras.

Ett sådant beslut fattas tidigast i februari 2022 enligt statsepidemiolog Anders Tegnell i Expressens chatt under onsdagen.

Trots att smittan ökar bland barn och trots att betygen på flera håll redan är satta planerar FHM inget beslut om distansundervisning.

– Närundervisning är den bästa undervisningsformen och ska bedrivas som regel i undervisningen för barn och unga. Smittspridningen ökar i samhället, men från låga nivåer. Smittspridningen i de åldrar som kan rekommenderas distansundervisning – grundskolans högstadium och gymnasieskolan – är inte på sådana nivåer att Folkhälsomyndigheten i nuläget ser behov av en rekommendation om distansundervisning, eftersom nackdelarna med distansundervisning är många, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, till Läraren.se.

Det blir heller ingen snar återgång till hårdare regler för snoriga barn i förskolan.

 – Förskolebarn bör alltid stanna hemma vi nytillkomna symtom på luftvägsinfektion och stanna hemma tills de är friska och har ett gott allmäntillstånd. Det är i början av en infektionsepisod som man är mest smittsam, säger Britta Björkholm.

Så ska lärare agera på jobbet

Under torsdagens presskonferens gjorde Sara Byfors det tydligt att lektioner inte är att räkna som en samling, medan anställda i förskola och skola ska hålla avstånd i fikarummet.

 – Vi ser också gärna att man gör det möjligt för anställda att hålla avstånd vid möten, personalrum och omklädningsrum: Man bör också här undvika större samlingar inomhus. En större samling här är inte en klassrumssituation när man undervisar, det är viktigt att poängtera, säger hon.

LÄSTIPS: Nytt besked om Lucia-firande i skolan

Folkhälsomyndigheten är också fortsatt Luciavänliga i sin attityd.

– Vi ser också att man kan genomföra avslutningar och annat firande, men man kan behöva anpassa med lämpliga åtgärder. Kan man vara utomhus när man har sitt luciatåg? Kan man dela upp i mindre grupper. Och kan man begränsa antalet besökare så att det går att hålla avstånd så är det väldigt positivt, säger Sara Byfors.

MER LÄSNING: 

Ny coronastudie: skolstängningar ger liten effekt på smittspridning