FHM:s besked om Lucia-firande i skolan

Det ser ut att gå att fira Lucia i skolan i år, tror FHM. Foto: Getty
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Nästa vecka kan det bli fråga om nya corona-restriktioner. Men FHM:s avdelningschef Britta Björkholm räknar ändå med att det blir Lucia-firande i skolan.

LÄSTIPS: Lärarnas pandemioro: Eleverna lär sig inte

Trots att smittan ökar kan musiklärare och andra i skolan andas ut. I år ska det gå att fira Lucia som vanligt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Ja det tror jag och jag hoppas att det kommer att vara så ända fram till Lucia och julavslutningen, men man kan behöva tänka över hur man gör det och i vilket sammanhang, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM.

Under torsdagen lämnade myndigheten in en rapport över föreslagna åtgärder till regeringen.

Britta Björkholm. Foto: FHM

Så ska skolan göra

För skolans del handlar det åter om att göra det möjligt att hålla avstånd och att glesa ut vid avslutningar och konserter. Men det kan komma att bli ännu hårdare rekommendationer.

– Jag tror att det handlar om att vara beredd på nya rekommendationer i nära framtid. Skolorna har blivit bra på att planera och vidta förebyggande åtgärder, så i princip är det samma tänk som tidigare. Att undvika de största samlingarna, hålla avstånd och förstås stanna hemma vid minsta symptom, säger Britta Björkholm.

– Har man smittspridning kanske man ska fundera på om man överhuvudtaget ska ha något firande. Men i de alla flesta fall så är det klart att det går att genomföra, säger Britta Björkholm.

För resten av samhället kommer rekommendationerna att handla om avstånd, munskydd i kollektivtrafiken och att jobba hemma.

MER LÄSNING:

Nu covid-stänger skolorna igen

Lärarnas pandemioro: Eleverna lär sig inte

Maria Wiman: Välkommen, ministern – det här behöver du göra