Här fick lärarna skapa egna covid-regler

Rektor Martin Andersson tycker att lärarna kommit med kloka idéer för att covid-anpassa Tullskolan i Karlskrona. Foto: Karlskrona.se / Privat
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Luftigare i matsalen. Inget spring mellan klasser. Mellanstadieläraren Inger Elmberg har själv varit med och tagit fram covid-reglerna i sin skola i Karlskrona.

I december 2020 tog sig smittan in på Tullskolan i Karlskrona – men hittills har ingen på mellanstadiet insjuknat. Inger Elmberg och kollegan Katarina Olsson föreslog snabbt åtgärder för att glesa ut mellan alla de som rör sig i skolan.

– Jag hörde av mig direkt till skolledningen, och de köpte mina idéer meddetsamma, säger Inger Elmberg.

LÄSTIPS: DÄRFÖR HÅLLER SKOLAN ÖPPET

Hon är mentor i klass 6, och en av lärarna bakom skolans covidhantering, något som Syd-Östran skrivit om.

– Vi blev oroliga när smittan började spridas här. Jag är 60 plus, och min kollega 50 plus och det känns lite olustigt i den åldern, säger hon.

Planen var att hålla de egna klasserna separerade från resten av skolans totalt 230 elever.

Maten kommer med hiss

Varje dag klockan 11.30 trycker någon på hissknappen i korridoren, och matvagnen kommer upp till sexornas våning. Två elever hjälper till med serveringen, och eleverna äter i sitt eget klassrum.

– Vi fixar det tillsammans, och vi slipper springa runt, och kan vara helt avskilda. Och årskurs 4 och 5 har fått mycket mer plats i matsalen, tidigare var det långa köer, säger Inger Elmberg.

Som sva- och svensklärare har hon tidigare haft tre olika klasser, men inte under pandemin. Nu håller hon alla lektioner för sin klass, men den ansvariga läraren planerar och lägger upp sin undervisning i Google Classroom.

Samtidigt hålls alla personalmöten på digital plattform.

– Det har blivit lite tyngre, men det känns ändå inte så tungt eftersom det är tryggt. Jag är separerad från kollegor och från andra barn. Det är de 24 i min klass, och jag behöver inte ha fler. Jag har kontakt med kollegerna via Goole Meet och jag tycker att vi har lärt oss att man inte behöver ha fysiska möten hela tiden, säger hon.

Nu har Inger Elmberg debuterat som lärare på distans.

TEGNELL: ”VI MÖRKAR INGET”

– Jag var sjuk förra veckan, men kunde undervisa hemifrån. Det var underbart – bland annat slapp jag vikarie som kanske inte kan undervisa om det jag tänkt, säger Inger Elmberg.

”Vi gör avkall på mycket under pandemin”

Rektor Martin Andersson säger att lärarna kommit med kloka beslut, som han ställer sig bakom.

– Det är klart att det flyger igenom en tanke om det är hygieniskt, det finns en massa regler om matsalar. Men sen tänker jag ju lika snabbt att det är särskilda omständigheter i det mesta vi gör, och vi gör avkall på mycket under pandemin. Här har vi något som verkligen gör nytta, det funkar bra, säger Martin Andersson.

LÄSTIPS: SMITTBOVEN I SKOLAN — DÄR TÄNKER MAN INTE PÅ RISKEN