7 förslag hur man löser lärarbristen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Det finns en mängd förslag på hur lärarbristen ska minskas. Här är De viktigaste som har lyfts fram av Lärarförbundet och andra experter.

Illustration: Jens Magnusson

1 Hylla loven

Ökad arbetsbörda och allt stökigare elever. Det är lätt att larmrapporter skrämmer bort lärarstudenter. Var inte rädd för att lyfta fram det positiva i lärarnas arbetsvillkor. Inte minst de många och långa loven.

2 Ge lärarna mer stöd

Administrationen för lärarna har ökat i många år. Ge dem avlastning så att de kan lägga mer tid på undervisningen. Fler lärarassistenter är ett sätt.

3 Höj lönerna

Lärarlönerna har lyfts i flera år. Men fortfarande tjänar de mindre än många yrken med lika lång utbildning. Höj så att lärarna kommer ifatt och att studenter inte väljer alternativa yrken med tjockare lönekuvert.

4 Fler karriärmöjligheter

Förstelärare infördes 2013 för att lärare skulle kunna göra karriär. Även om många är missnöjda med reformen så har den varit en viktig symbol. ­Utveckla och förändra reformen.

5 Fler och effektivare snabbspår

Se till att få flera vägar in i ­yrket. Ämneskunskaper, ­utländsk utbildning och erfarenhet av undervisning bör ge kortare lärarutbildning.

6 Testa lärarstudenterna

En av förklaringarna till avhoppen på lärarutbildningarna är att många inte klarar utbildningen. Lämplighetstester och prov i svenska är två förslag för att få in vassare lärarstudenter.

7 Minska antalet lärarutbildningar

44 av 103 ämneslärarutbildningar fick underkänt av UKÄ. Satsa på färre, men bättre lärarutbildningar.

Källa: Förslagen kommer från Lärarförbundet och experter i artiklarna.

LÄS ÄVEN

Var tredje lärare är obehörig

Bli behörig lärare – och höj din lön