Svarta siffrorna: Lärarna flyr jobbet

Läraren HP Tran och Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

En fjärdedel av svenska lärarkåren byter jobb varje år. Det visar nya siffor som SVT tagit fram. Men på Nytorpsskolan i Göteborg har trenden vänt med hjälp av ett statsbidrag.
– Det är klart att ekonomiska resurser gör skillnad för arbetsmiljön, säger rektor Jonas Forsberg.

LÄS ÄVEN: Lön för lärare 2022: Så mycket tjänar lärare där du bor

En av fyra lärare byter jobb varje år, hälften byter vart tredje. Det är slutsatsen i en granskning som SVT gjort inför höstens val.

I siffrorna är även obehöriga visstidsanställda lärare inkluderade, men de vanligaste anledningarna till att lärare lämnar arbetsplatsen är ändå löner och arbetsmiljö, enligt SVT.

En tidigare granskning från Skolinspektionen visar också att lärarflykt är en gemensam nämnare för skolor som har låga resultat över lång tid. Sådana skolor som läraren HP Tran tidigare arbetat på.

Höjde lönen med 10 000

För ett knappt år sedan bytte han från en skola i Angered till en skola på Hisingen, i ett mindre utsatt område.

– Gräset är inte grönare på andra sidan. Vissa saker är lättare, andra svårare. Min förra arbetsplats var mer familjär, vi jobbade mycket ihop. Det var tuffare, men eleverna var mer tacksamma och gladare. Här är det inte samma relation mellan lärare och kolleger, säger han.

Gräset är inte grönare på andra sidan.

Drivkraften till bytet var längtan efter bättre arbetsmiljö.

– Du kan ha en hög lön men om du vantrivs och har hög arbetsbörda så gör inte lönen mycket när du går in i väggen. Så tänkte jag inte när jag var 26. Det kan bero på att jag tjänar mer idag, det kan vara att jag har andra prioriteringar.

Men med bytet kom också mer pengar.

– Jag har gjort ett lönehopp på tio tusen kronor på fem-sex år. För tio år sedan var det ett uttalat sätt att höja sin lön att byta skola, nu har staden reglerat det och tillåter inte lika mycket, säger han.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är inte förvånad, även om siffran är högre än hon hade anat.

”Påpekat i flera år”

– Vi har i flera år påpekat problemet med att lärare måste byta arbetsgivare för att höja sin lön. Det är en svaghet som leder till större personalomsättning än nödvändigt. Vi vet också att lärare söker sig till arbetsplatser med stor andel legitimerade lärare, tillräckligt med andra kringfunktioner och ett bra och stabilt ledarskap. Helt enkelt för att det är avgörande förutsättningar för att göra ett bra jobb och fortsätta utvecklas som lärare, säger hon.

Jonas Forsberg är rektor för tre skolor i Angered, Göteborg. Nytorpsskolan, Hammarkullsskolan och Emmaskolan.

Trots att området är socialt utsatt och det kompensatoriska uppdraget är omfattande kan Nytorpsskolan stoltsera med att ha gått från hög personalomsättning till i princip ingen alls.

Rektorn menar att statsbidraget för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i utsatta områden spelat stor roll.

Under höstterminen 2021 fick Nytorpsskolan 2,4 miljoner kronor, vårterminen 2022 halverades summan.

Men med bidraget har skolan bland annat kunnat anställa fem personer som kan röra sig i korridorerna, och rycka in i klassrummet när det behövs två vuxna.

– Nu finns det lite luft i systemet. Jag ser att ekonomiska resurser gör skillnad för arbetsmiljön. Så det är tacksamt att statsbidragen finns, men nackdelen är att det är lite hackigt, säger Jonas Forsberg.

Bidragets framtid är med andra ord osäker. Och därmed även personalomsättningen.

– Läraryrket är känslostyrt. Vissa dagar älskar jag det, andra tänker vill jag bli begravningsentreprenör eller trädgårdsmästare i stället, säger HP Tran.

LÄS ÄVEN: 

Lärarna har fått nog av våldet – anmäler till Arbetsmiljöverket

Forskaren: Detta får lärarna att stanna