Hon lär ut återbruk: ”En härlig känsla att kunna laga”

Anna-Maria Hilborn är folkhögskollärare på Eskilstuna folkhögskola. På fritiden byggnads­vårdar hon en mindre gård utanför Strängnäs, odlar massa grönsaker och sköter några djur; höns, ankor och bin. Foto: Emelie Otterbeck.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Folkhögskolan

Det är en härlig känsla av makt att kunna laga saker själv. Det säger läraren Anna-Maria Hilborn, som undervisar i återbruk och hantverk vid Eskilstuna folkhögskola.

I år är det fjortonde året i rad som kursen Recycle Design – återbruk anordnas av Eskilstuna folkhögskola. Läraren Anna-Maria Hilborn beskriver den ettåriga utbildningen som en introduktion till olika återbrukshantverk och miljö- och klimatkunskap.

Lokalerna ligger intill återvinningscentralen i Eskilstuna. I stället för att åka upp på rampen och slänga saker i containrarna så kan de som vill slänga saker lämna det till ReTuna återbruksgalleria där också klassrummet ligger.

Vi får använda vår kreativitet för att göra i ordning det vi får.

– Vi får sällan några hela snygga antika möbler utan det lämnas till butikerna. Men vi får använda vår kreativitet för att göra i ordning det vi får, säger Anna-Maria Hilborn.

Under utbildningen går hon igenom teman med olika material. Det kan vara trä, plast, textil, papper, metall, och keramik. Utifrån materialen får deltagarna använda sig av olika hantverkstekniker och utforska designprocessen.

– I trätemat blir det en hel del möbelrestaurering och möbeltapetsering. Vi har också en del konceptuella projekt att sätta ihop fler möbler till något annat. Det slängs otroligt många möbler. 

Vilka slags möbler har ni satt ihop?

– Vi har till exempel satt ihop en bokhylla och en stol och flera stolar har blivit som en soffa.

Vilket är syftet med kursen Recycle Design – återbruk?

– Det är flera syften. Dels att lära sig olika hantverkstekniker och att kunna återbruka olika material. Dels är det också en del i att verka för en hållbar utveckling, att få in i medvetandet att man inte behöver köpa nytt. Makten att kunna göra själv och leva på det som redan finns är en värdefull känsla. Ofta är det en kunskapsfråga att man inte vågar reparera eller göra om kläder, möbler, eller annat, svarar Anna-Maria Hilborn.

Det är en del i att verka för en hållbar utveckling, att få in i medvetandet att man inte behöver köpa nytt.

Deltagarna har också en hel del utåtriktade aktiviteter. Nyligen har de gjort ett uppdrag under Kunskapsfesten i Eskilstuna. Det var i en experimentverkstad där barn och unga fått prova att tillverka saker i olika material. 

Under kursen kan deltagarna bland annat få prova på att sälja återbrukade
hantverk genom samarbete med någon butik, hålla workshops, visa sina verk i utställningar, göra utsmyckningsuppdrag och ta emot studiebesök. 

Eskilstuna folkhögskola har även något de kallar Returslöjd där allmänheten kan komma för att ta del av något tema eller hantverk. 

Intresset för kursen Recycle Design – återbruk är relativt stort. I dag läser fjorton personer på heltid och fem deltagare på halvtid, de gick kursen förra året och fördjupar sig nu.

Så fungerar Returslöjd

  • Allmänheten är välkommen till skolan vid olika kvällar.
  • Vid varje träff är det ett tema om någon hantverksteknik och ett material.
  • Material och verktyg finns på skolan. Det är enbart material som är överblivet.
  • Några exempel på aktiviteter är att laga kläder med sashikostygn, nita och stansa i läder till nyckelringar, limma porslin till ljusstakar eller kakfat, sy i vaxduk.