Vårdläraren Maria gick från komvux till folkhögskola

Cirkulationen har varit dålig förklarar Maria Bengtsson medan Kamail Sayed, Henrik Olsson och Farah Tahir lyssnar. Foto: André de Loisted

Efter mer än 30 år som vårdlärare på komvux lockades Maria Bengtsson över till en ny undersköterskeutbildning på Sundsgårdens folkhögskola.
­– Miljön här är så varm. Det har varit fantastiskt att komma hit säger hon.

 Sundsgården är högt belägen med utsikt över Öresunds smalaste del. Nedanför skolan breder badstranden Örby ängar och en stor småbåtshamn ut sig. Utsikten kan deltagare och personal njuta av från många undervisningslokaler och inte minst från aulans panoramafönster. 

Maria Bengtsson, vårdlärare och kursföreståndare för Sundsgårdens undersköterskeutbildning, trivs på sin nya arbetsplats.

 – Miljön här är så varm, jag gillar atmosfären. Det har varit fantastiskt att komma hit efter mer än 30 år på komvux, säger Maria Bengtsson, vårdlärare och kursföreståndare för Sundsgårdens undersköterskeutbildning. 

Hennes undervisning i vårdämnen ser i stort sett ut likadant som på komvux, tycker hon. Men här på folkhögskolan ligger flera andra uppgifter på lärarna. De ska, till exempel, ta del i skolans många kringaktiviteter. Hon har dessutom fått ta ansvar för presentationerna av undersköterskeutbildningen och för antagningen av nya deltagare. Utbildningen väljs främst av de som lockas av att utbilda sig till yrket på en folkhögskola, de som valt fel gymnasieprogram och personer som vill sadla om. 

Tester i svenska och matematik

Maria Bengtsson har en bakgrund som distriktssköterska och diakon. Hon har även skrivit läroböcker i vårdkunskap, bland annat om palliativ vård. De som söker undersköterskeutbildningen ska, förutom att ha grundskolebehörighet, genomgå tester i svenska och matematik.

– Testerna är nya. De behövs eftersom många tror att det inte innehåller så mycket teori i utbildningen som det gör. Det ingår till exempel ganska mycket om olika sjukdomar.

 Att ta fram praktikplatser är en viktig arbetsuppgift. På sajten praktikplatser.se

 lägger Maria ut hur många platser som hon behöver. Hittills har det inte varit svårt att hitta tillräckligt med platser till de två arbetsplatsförlagda perioderna. Skolan är ansluten till den rikstäckande organisationen Vård och omsorgscollege där utbildningsanordnare och arbetsgivare samverkar. Det underlättar arbetet med att ta fram praktikplatser.

Lärarna och deltagarna är mycket tillsammans här på skolan. Det tror jag betyder att utbildningen håller hög kvalitet. På komvux ges ibland mycket av utbildningen på distans, vilket kan bli svårt och gå för snabbt för en del.

 Undersköterskeutbildningen på Sundsgården är en tvåårig yrkesutbildning på gymnasienivå. Bland kurserna som ingår finns anatomi och fysiologi, olika vårdämnen och en kurs i hälsa och friskvård. Efter ett år är man vårdbiträde och efter två år undersköterska. Det är bara någon enstaka deltagare som valt att bli vårdbiträde.

 Sundsgårdens rektor Anneli Appelskog ser gärna att undersköterskeutbildningen utvidgas. Ett 25-tal deltagare tas in till höstterminens nya grupp som är folkhögskolans tredje med blivande undersköterskor.

– Undersköterska är ett bristyrke. Och det är lång kö till undersköterskeutbildningen i Helsingborg, säger hon.

I skolans metodrum är det full aktivitet. Farah Tahir, Jesper Lundin, Henrik Olsson och Komail Sayed betraktar och beskriver såren som dockan Kim har. Därefter får Jesper agera patient medan kompisarna tränar på att vända honom i sängen.

– Undersköterska är mitt drömyrke. Jag gick handel och service på gymnasiet, men sedan jobbade jag i vården. I hemvården, på korttidsboende och på demensboende. Jag trivdes jättebra, säger Farah efter övningen.

 Farah berättar att hon sökt till komvux undersköterskeutbildning i flera kommuner utan att komma in. Då kände hon inte till utbildningen som finns här på Sundsgården.

Maria Bengtsson och Komail Sayed talar om vikten av sårvård.<br />Foto: André de Loisted

– Här känner man sig som hemma. Jag känner folk på de andra utbildningarna också. Det finns en respekt för olika religioner här. Muslimer har ett bönerum, säger Farah, som är muslim.

I framtiden vill hon helst jobba på ett demensboende eller ett äldreboende.

 När vi är på besök har deltagarna nyligen haft sin första praktikperiod. Henrik Olsson är nöjd med sin praktikplats.

 – Jag var på ett demensboende med tolv boende. Det var intressant och lärorikt. Mycket rutiner. Att jobba på ett boende passar nog mig bäst, säger han.

Demensvård

Så småningom tänker han utbilda sig vidare. Silviasyster och silviasjuksköterska är alternativ han funderar på. Det är specialiseringar inom demensvård för undersköterskor och sjuksköterskor.

 – Jag har alltid brunnit för att hjälpa människor. Jag är social och har alltid funkat bra med äldre, säger Henrik.

 Undersköterska är en skyddad yrkestitel från den 1 juli i år. Beviset om att få kalla sig undersköterska inom vård och omsorg går att ansöka om från Socialstyrelsen.

 – Det innebär att kraven skärps. Arbetsgivarna blir nog lite mer noggranna när de anställer. En skyddad titel höjer yrkets status, tror jag, säger Maria Bengtsson.

 

// Undersköterskeutbildningen på Sundsgården //

 

Undersköterskeutbildningen är ett tvåårigt yrkesprogram på gymnasienivå. Grundskolebehörighet är ett krav för att kunna bli antagen. 

Utbildningen har friskvård och hälsa som inriktning. 

Kurser som ingår är anatomi och fysiologi, gerontologi och geriatrik, hälso- och sjukvård, omvårdnad, psykiatri och social omsorg.

 Gymnasiekurser i svenska, samhällskunskap och psykologi ingår i utbildningen.

 Efter avslutad utbildning har man de kunskaper som krävs för att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvård och social omsorg.

 Sundsgårdens folkhögskola ägs och drivs av Föreningen Sundsgårdens folkhögskola. På Sundsgården går 320 deltagare varav 70 bor på internatet.

 

 Läs mer:

Sanna landar som ny lärare på folkhögskola 

Inkludering i fokus för fritidsledare