Sanna landar som ny lärare på folkhögskola

Sanna Magnusson är ny lärare på Jakobsbergs folkhögskola och undervisar på hälsoutvecklarlinjen. Kettlebell hanterar hon med lätthet såväl i skolans gym som ute i snöfallet. Foto: Oskar Omne

Efter flera år som lärare i gymnasiet och grundskola har Sanna Magnusson fått jobb som lärare på folkhögskola. Här kan man ha fördjupade möten med deltagarna, säger hon.

En trappa upp i herrgårdsbyggnaden kommer Sanna Magnusson ut från sitt arbetsrum på Jakobsbergs folkhögskola. Vi slår oss ner i lunchrummet vid ett runt bord. Från fönstren kommer ljuset in och ute på gården syns hur ännu en liten portion av snö landar på de stora ekarna.

På folkhögskola kan man ha fördjupade samtal med deltagarna, säger läraren Sanna Magnusson. Foto: Oskar Omne

– Närmiljön här betyder mycket för mig. Den ger ett värdefullt lugn, säger Sanna Magnusson.

”Möter färre deltagare på en vecka”

Nu är det 2,5 månader sedan som hon fick en lärartjänst här på skolan. Mycket är nytt men hon kan redan säga att hon trivs. Hon har blivit bra mottagen av kollegorna och av skolledningen. Hon har sedan tidigare lite erfarenhet av Jakobsbergs folkhögskola då hon undervisat en del externt med momenten gruppträning och ledarskap på hälsoutvecklarlinjen. Dessutom har hon en lärarutbildning i idrott och hälsa och som hälsopedagog. Hon tog examen 2010 och har arbetat som lärare både i grundskola och gymnasieskola. Hon har även jobbat på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm där hon parallellt läste en masterutbildning.

Hur är det att komma in i folkhögskolevärlden jämfört med dina andra lärarjobb?

– En skillnad är att jag möter färre deltagare på en vecka. Det gör att man kan fördjupa sina möten och förstå deltagarnas olika kompetenser. Som lärare vill jag kunna möta deltagarna ordentligt. En skillnad är dock att lönerna är lite lägre i folkhögskola jämfört med andra utbildningsformer.

Sanna Magnusson

Ålder: 37 år.

Bor: Stockholm.

Gör på fritiden: Är mycket med min 5-åriga dotter. Dansar och tränar crossfit. Umgås med vänner. Spelar piano och sjunger en del.

Favoritserie: Är allätare. Men följer serien ”Grace and Frankie”.

Bästa med lärarjobbet: Mötena. Att få utforska människor och att man kan jobba med rolig lustfylld undervisning.

– Det som är speciellt med folkhögskola är att ge av kunskap och få av kunskap. Det handlar om att dela med sig lärare till deltagare, deltagare till deltagare, deltagare till lärare och lärare till lärare.

”Behöver tänka på vad som är hållbart”

Sanna Magnusson undervisar på hälsoutvecklarlinjen i bland annat hälsa, näringslära och gruppträning/ledarskap. Hon är även samordnare på allmän kurs.

Hur är arbetsbelastningen i ditt jobb?

– Det är svårt att veta i dagsläget i och med att jag är nyanställd och ännu inte erfarit organisationens och de olika linjernas årshjul, men det finns att göra. Som person försöker jag sätta upp delmål till exempel att ta en vecka i taget. Som lärare behöver man tänka på vad som är hållbart och försöka bestämma när man jobbar och inte jobbar. Sätta gränser för sig själv.

Trots en gedigen lärarutbildning är hon inte främmande för att framöver gå folkhögskollärarutbildningen.

– Jag är nyfiken på att lära mig nytt och kanske går jag den framöver. Jag tänker att man lär sig ytterligare om olika sätt att under­visa på den utbildningen och jag brinner för pedagogik och didaktik. Men nu har jag precis kommit in i folkhögskolevärlden och behöver landa lite.

Sannas råd till nya lärare:

  1. Tänk att det tar ett år innan man kommer in ordentligt. Ta det lite pö om pö och var nyfiken.
  2. En fördel kan vara att ha provat på att vikariera eller liknande om det finns möjlighet.
  3. Försök att glädjas över delmål, till exempel, att tänka på det som gått bra varje vecka. Att se sin process och att det är en del av livet, inte hela livet.
  4. Våga fråga både ledning och kollegor. Här får jag bra feedback. Min folkhögskola är också struk­turerad vilket är en fördel.