- Jag vill anmäla mig till en helgkurs! - Det måste du göra själv, på datorn.
- Men…jag vet ju inte hur man gör! Sara Silfverskiöld skriver om hur ett digitalt hinder löstes för Brita på folkhögskolans seniorkurs.

- Sara, vet du hur en Doro seniortelefon funkar?

Brita, en av deltagarna på Bromma folkhögskolas seniorkurs, vill anmäla sig till en kortkurs. Det är inte så lätt och när varken datorn eller mobilen gör som de blir tillsagda, tar hon bussen till stan. Hugger tag i dörren till byggnaden men oj, den går inte att öppna. Hm. Efter lite letande hittar hon en dosa med knappar på väggen. En röst där inne svarar.

- Ja?

- Jag vill anmäla mig till en helgkurs!

- Det måste du göra själv, på datorn.

- Men…jag vet ju inte hur man gör!

En ung man som går förbi fattar galoppen och ropar till rösten därinne.

- Jag kan hjälpa mormor! 

Killen, som visar sig vara elektriker, upplärd i Egypten, tycker inte att det är någon brådska.

- Kan jag bjuda på en kopp kaffe?

- Då köper jag bullarna!

Läser en dikt

I det närbelägna biblioteket finns ett café och där köper killen två pappmuggar kaffe, Brita köper bullar. 

- Får jag låna din mobil så jag kan hjälpa dig?

Efter en kort stund sträcks mobilen tillbaka över cafébordet.

- Nu är du anmäld!

- Va? Redan?

Brita vill ge honom något. Men vad? Då kommer hon på det. 

- Får jag läsa en dikt för dig?

Hon reciterar Pär Lagerkvists Det är vackrast när det skymmer för den hjälpsamme unge mannen. Hon behöver inte leta upp boken i biblioteket, dikten kan hon nämligen utantill. Den och många andra skatter från poesins värld. Killen tycker att dikten är vacker. Men vad betyder ordet skymmer? Så följer ett samtal om ord och poesi mellan en mormor och någon annans barnbarn. 

Skruvas upp

När effektiviteten skruvas upp i folkhögskolor, föreningar och församlingar kanske det inte är så dumt att medmänskligheten också vrids upp några varv? Hur högre makt pusslar ihop logistiken runt hjälpande insatser är dolt för de flesta av oss. Vem vet vad som händer på den fronten idag? Samtidigt som vi håller ögonen öppna kan vi grunna på om både den som är 19 och den som är 92 år måste anmäla sig i samma digitala formulär?

Vilken tur att det extra barnbarnet dök upp, som av en händelse när han bäst behövdes. Hjälp behöver inte vara krångligt, eller hur? Det kan vara lika enkelt som att en kille hejdar sig mitt i steget. Helst någon som vet hur en Doro-mobil funkar!

/ Sara Silfverskiöld, lärare Bromma folkhögskola.