Tusentals i protest för att rädda folkhögskolan

Tusentals slöt upp för att manifestera för folkhögskolan och protestera mot nedskärningar. I Stockholm fylldes Sergels torg av lärare, deltagare och andra som brinner för utbildningsformen.

Över hela landet samlades tusentals personer för att manifestera för folkhögskolan under tisdagen. ”Rör inte min folkis” och folkhögskolan räddar liv”. Det var några budskap från ett proppfullt Sergels torg i Stockholm.

Från Nyköpings folkhögskola var det full uppslutning i Stockholm.

– Det här är en viktig dag. Folkhögskolan är oerhört värdefull och dagens manifestation kan vara ett första steg att få fler politiker och andra att inse det, sa Stina Wik, som är lärare på allmän kurs i Nyköping.

Bland alla plakat på Sergels torg och på trappan till själva torget fanns budskap som Rör inte min folkis!, Folkhögskolan räddar liv, make education great again och Folkis vår andra chans.

"Var på vakt"

Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola, hälsade alla välkomna.

– Jag är oerhört glad över att se så många som har samlats till den här manifestationen. Och den har spridit sig som en löpeld på flera plaster i landet, sa han.

Han betonade även att det är viktigt att vara på tå som lärare.

– Vi måste vara på vår vakt så att folkhögskolans klassrum får var just folkhögskola och inte förvandlas till någon annan utbildningsform. Tillsammans är utbildningsformens grundidé.

En av alla talare i Stockholm var Maria Irving, vice ordförande för Sveriges Lärare.

Hon betonade att folkhögskolan skapar nya chanser för många och kritiserade att regeringen med utbildningsminister Mats Persson i spetsen har skurit ner på resurserna till folkhögskolan.

Regelrätt skandal

         ­– Regeringen tog bort pengarna till extraplatserna och skrev inte upp grundstatsbidraget och det kommer de inte heller att göra de kommande fyra åren. Detta är inget annat än en regelrätt skandal.

Hon förklarade även att de 100 miljoner som skjuts till nästa år endast är en femtedel av det som redan har skurits bort frånfolkhögskolan.

Maria Irving avslutade med att tacka alla som manifesterat under tisdagen.

– Tack för att ni står tillsammans, för bildning, utbildning för folkhögskolan, sa hon och möttes av jubel.

Maria Irving hoppades att manifestationen kommer att ge effekter:

– På kort sikt är det viktigt at politikerna inser att statsbidraget behöver räknas upp för folkhögskolan. På lång sikt är det viktigt att folkhögskolan för fortsätta att vara den fria utbildningsform som den är och som ger så många en andra chans, sa hon till tidningen Folkhögskolan efter sitt tal.

På scenen talade även Olle Westberg, generalsekreterare för RIO.

– Folkhögskolan är inte hela men en viktig del för att möta kompetensbristen. Folkhögskola har också en stor betydelse för att motverka ohälsa och utanförskap, sa han.

Initiativet till den nationella manifestationen för folkhögskolan kom från Sveriges Lärare Folkhögskola. Budskapet är #FolkhögskolanBildarSverige.

Maria Irvings tal:

Regelrätt skandal att skära ner på folkhögskolan

 

Läs även:

”För liten satsning på folkhögskolan”

De syr ihop sin framtid