DO: Skurups slöjförbud är diskriminering

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Diskrimineringsombudsmannen (DO) slår fast att Skurups kommuns slöjförbud är ett direkt brott mot diskrimineringslagen.

Klädpolicyn som Skurups kommun vill införa hindrar anställda och elever i skolan från att bära alla former av täckande kläder. Men eftersom burka och niqab nämns, plagg som används av muslimer, menar DO att förslaget ändå riktas mot en religiös grupp.

LÄS OCKSÅ: ”DET ÄR INTE DISKRIMINERANDE"

Därmed innebär slöjförbudet direkt diskriminering. Kommunen hävdar att EU-lagstiftningen stöder förslaget, medan DO menar att det i stället finns stort stöd för religionsfrihet i Europakonventionen.

– Vår målsättning är att implementera den policy som vi beslutat om i fullmäktige, säger Johan Bolinder (M), kommunstyrelsens ordförande.

Samtidigt prövas ärendet av förvaltningsrätten i Malmö.

– Den rättsliga processen är igång. Diskrimineringsombudsmannens beslut påverkar inte ärendets gång, utan får ses som ett sätt för myndigheterna att påverka rättsprocessen, säger Johan Bolinder.

Varför är det så viktigt för dig om någon vill bära slöja eller inte?

– Det handlar inte om mig personligen, utan Skurups kommun och vikten av en icke-konfessionell skola, och att man kan gå i skola utan religiösa påtryckningar. Vi anser att slöjan är ett sådant plagg som kan utöva den typen av påtryckning, säger Johan Bolinder.

Rektorn vägrade

Mathias Liedholm är föredetta rektor i Skurup, och vägrade införa slöjförbud på Prästamosseskolan.

– DO gör samma bedömning som jag och mina rektorskollegor gjorde vid tillfället. Det är bra att man gjort en ordentlig utredning, säger han.

DO gör dock ett undantag i sin bedömning, diskriminering gäller inte i det fall ett klädesplagg utgör ett direkt hinder för en elev eller anställd att sköta sina arbetsuppgifter.

LÄS MER:

VÄGRADE SLÖJFÖRBUD – STÄNGS AV
EFTER DÖDSHOT OCH AVSTÄNGNING – SKURUP-REKTORN LÄMNAR