Nya siffror: var fjärde lärare i kommunen utsatt för hot och våld

I Eskilstuna ökar sjukskrivningarna i skolan till följd av hot och våld – så mycket som var fjärde lärare är drabbad – och värst är det i de lägsta årskurserna.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på lararnastidning.se

Nya siffror visar att antalet sjukskrivningar orsakade av hot och våld i skolan ökar.
I Eskilstuna är var fjärde lärare drabbad – och värst är det i de lägsta årskurserna.
– Vi kan se ett samband med nedskärningarna, säger Cecilia Rahbeck Nöhr, Lärarförbundet.

Nya siffror visar att antalet anmälda arbetsskador orsakade av hot och våld inom förskoleklass och grundskola ökar i riket. Hittills har 306 fall rapporterats in till Arbetsmiljöverket för 2019, något fler än året dessförinnan. Men statistiken är inte färdigställd, siffrorna fortsätter att rassla in.

Antalet som under förra året blev sjukskrivna på grund av hot och våld i skolan var 835 personer. Men då räknas både elever och lärare in.

I Eskilstuna ger statistiken en ljusare bild av läget på den gamla bruksorten. Två arbetsskador orsakade av hot och våld i grund- och gymnasieskolan har rapporterats in från Eskilstuna till Arbetsmiljöverket för 2019.

Men Lärarförbundets medlemmar ser något annat – fallen blir fler. Och att det handlar om allt yngre barn, ända ner i förskoleklass. En medarbetarundersökning för 2019 visar att så många som 25 procent av lärarna blivit utsatta under året.

Antalet drabbade kommun för kommun – se hela listan här

En ny central undervisningsgrupp för yngre barn som har svårt att fungera i sitt ordinarie klassrum är på gång, tillsammans med kompetens som kan stötta lärare ute i skolorna.

Så, är alla bitar på plats idag?

– Eftersom vi har en förekomst av hot och våld i våra skolor så går det inte att svara ja på den frågan. Så länge vi har det är inte tillräckligt många bitar tillräckligt väl på plats. Ibland är det så att personaltillgång och lokaltillgång sätter begränsningar för vad vi kan göra, säger Johan Lindeberg.

– Det är skönt att kommunen tar situationen på allvar, att arbetsgivaren ska förbättra och stärka arbetet med att följa upp och säkerställa arbetet med tillbuds- och arbetsskadeanmälningar. Sen tror jag tyvärr att man tror att man kan göra det med samma ekonomiska förutsättningar som man har idag. Man vill gärna kunna göra allt lite bättre och allt lite billigare. Men det är inte lätt. Om det vore lätt vore det redan ordnat, säger Cecilia Rahbek-Nöhr.