
Christine Sjögren, Annakarin Thorn , Omar Noman och närmast kameran Nicklas Hjelm på Hulebäcksgymnasiet. Foto: Jonas Lindstedt
Porträtt
När Annakarin Thorn gick i nian hemma i Forshaga i Värmland 1995, fick hennes klass besöka Auschwitz.
26 år senare prisas hon av Hédi Fried-stiftelsen för sin egen undervisning om Förintelsen.
– Jag var 15 år och det besöket har väglett mig. Att göra den resan, besöka den platsen, det gör något med en som människa, säger hon.
Det har gått 26 år sedan den värmländska klassens utbyte med Polen, där Annakarin Thorn som en av flera elever fick bo hemma hos polska familjer i tio dagar. I utbytet ingick även ett besök i förintelselägret Auschwitz, ett besök som satte spår.
I dag arbetar Annakarin Thorn själv som lärare i svenska och samhällskunskap på Introduktionsprogrammen på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke. Här är varje år ett femtiotal elever inskrivna och alla möts av en pedagogik som lika mycket rör relationsbygge som teoretiska kunskaper.
Resorna har bidragit till att eleverna känner att de är utvalda.
Att bidra till att alla elever kan få den utbildning de har rätt till, oavsett förutsättningar, ser Annakarin Thorn som ett hedersuppdrag och en demokratifråga.
– Alla elever har en individuell studieplan, eftersom de just har så olika bakgrund, behov och mål. Det är ett komplext och flexibelt gymnasieprogram. Jag trivs fantastiskt bra! Det är väldigt roligt att jobba i de här elevgrupperna, säger Annakarin Thorn.
När Annakarin Thorn kom till skolan 2012 insåg hon att man inte hade för vana att uppmärksamma Förintelsens minnesdag, som infaller 27 januari varje år. Därför bestämde sig hon och hennes kollegor för att inleda ett arbete. Inte bara genom att se Förintelsen som en händelse i historien utan också som en plattform för att ta upp svåra, aktuella frågorna med eleverna.
Yrke: Lärare på Introduktionsprogrammen på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke, Härryda kommun.
Utbildning: Gymnasielärare i svenska och samhällskunskap.
Ålder: 40 år.
Familj: Ja.
Aktuell: Annakarin Thorn tilldelades Hédi Frieds lärarstipendium 2021 för sitt arbete för att inkludera alla elever i undervisningen kring Förintelsen med ett kreativt arbetssätt och starkt engagemang. Priset delas ut av Michael A. Frieds Stiftelse. Övriga pristagare var Heléne Nyrén, Oxievångsskolan och Konstantinos Gountas, Kärrtorps gymnasium.
Annakarin Thorns lektionstips: ”Besöket i Birkenau brukar avslutas på den plats som i lägret kallades för ”saunan”. Där finns en hel vägg full av fotografier som människorna som togs till Birkenau hade med sig. Eleverna har tidigare fått varsin bild och fått i uppgift att fundera över vem personen på bilden är. På plats i saunan får de leta efter ”sin” bild på väggen. Det brukar bli ett fint sätt att avsluta besöket på. Förintelsen är ett så stort, närmast ogripbart ämne. Det kan vara svårt för de enskilda eleverna att relatera till en siffra som sex miljoner judar. Men när de berättar om ”sina” personer utifrån ett fotografi blir det levande människor, inte bara en siffra. De skriver om de hade en familj, vad de hade för drömmar, vilka de var. Det kan bli ganska känslosamt för eleverna.”
– Vi jobbar med att skapa relationer för att mota utanförskap. Då arbetar vi med de där känslorna som motsvarar exempelvis rasism och antisemitism. Vi kan till exempel utgå från Förintelsen när vi pratar om likabehandlingsplanen. Ett sätt är att använda sig av triangeln offer/förövare/åskådare och reflektera över; när har jag varit åskådare? Då får Förintelsen en koppling till i dag, till elevernas eget liv, säger AnnakarinThorn.
Och det är just det som är den svåra utmaningen, menar Annakarin Thorn.
Hur får man kunskap om Förintelsen att kännas relevant för en ung människa som kanske själv har flytt från krigsdrabbade områden eller som brottas med känsla av utanförskap på grund av sin NPF-diagnos?
Kanske genom att låta dem få uppleva det som Annakarin Thorn själv fick vara med om som 15-åring: Den omvälvande resan till Polen med besök på förintelselägren Auschwitz-Birkenau.
Christine Sjögren, Annakarin Thorn , Omar Noman och närmast kameran Nicklas Hjelm på Hulebäcksgymnasiet. Foto: Jonas Lindstedt
Den tanken fick henne att söka pengar från diverse fonder och gjorde att den första resan blev verklighet 2013. Fyra elever och en kollega följde med. Tack vare lyckosamma ansökningar har resorna kunnat upprepas fem gånger sedan dess.
– De här resorna har varit otroligt lyckade för att bland annat hjälpa eleverna att se de bakomliggande mekanismerna. Mekanismerna är ju ganska generella. Förintelsen är relevant för alla som utgångspunkt för en mängd samtal, säger hon.
Hon minns till exempel den 18-årige pojken som kommit från Iran ett år innan han fick följa med till Polen. Han trivdes inte så bra i Sverige och ville helst flytta tillbaka till Iran, där han kände sig mer hemma.
– Efter resan började han lägga märke till att en del av det som hans vänner i Iran skrev på Facebook om staten Israels politik i själva verket var antisemitism, säger Annakarin Thorn. Det här är vad som händer när man tar ner det på ett mänskligt plan. Det är också den stora utmaningen. Hur gör vi det här relaterbart? Varför ska Förintelsen vara intressant för en kille från flytt från Afghanistan?
Resorna arrangeras av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) och har ett genomarbetat program med en pedagog från SKMA som leder resan på plats. Under åren har fler kollegor följt med och kunskapen därmed breddats i kollegiet. Hulebäcksgymnasiet har gott rykte och eftertraktade program, så intagningspoängen är höga på de övriga programmen. Det kan göra att eleverna på de Introduktionsprogrammen känner sig lite i underläge. Det är också ett starkt skäl till att resorna är viktiga för Annakarin Thorns elever.
Annakarin och hennes elever på Introduktionsprogrammen brukar göra en resa till Auschwitz-Birkenau. Ett arbete som hon nu prisats för. Här är bilder från några av resorna.
– Jag tror att det är naturligt att man kan känna sig utanför i samhället. Skolan kan vara den plats där man känner sig inkluderad eller exkluderad. Läsåret 2019/2020 gick nästan 45 000 elever på Introduktionsprogrammen. Är det ett systemfel? Alla ska klara skolan, men våra elever har ofta fått stå tillbaka, säger hon och berättar att resorna har bidragit till att ge eleverna en känsla av att de är utvalda.
Hittills har resorna varit beroende av att Annakarin Thorn sökt och fått pengar. Hon drömmer om att budgeten skulle tillåta resorna att permantentas.
– Det här är inga vana resenärer. En del har aldrig flugit förut. Vi bor på hotell, äter på restaurang, bor i Krakow, det är så många delar som är viktiga för våra elever. Vi lärare bor med eleverna, delar upplevelserna och blir som en familj, säger hon, men betonar att det är studieresor och att stoj och stim inte accepteras, något som aldrig heller varit ett problem.
– Vi har ett uppdrag att vi ska fostra eleverna i demokratisk anda, att vi ska jobba med läroplansmålen, fortsätter hon. De goda relationerna är en grund för goda studieresultat. Vårt mål är att eleverna ska klara sina betyg och kunna gå vidare.
Gymnasieläraren Olle Linton, Lärarförbundet Stockholm, grundare av Facebook-gruppen Lärare mot rasism:
– Antisemiternas åsikter bygger inte på fakta utan är emotionella. Om någon har ett känslomässigt hat mot judar, och jag kommer och säger ”dina känslor är fel”, det går inte. Det är inte förnuftsbaserat. Det man kan göra är att förklara den jargongen de har i sitt kompisgäng, den är inte okej i skolsammanhang. Man kan väcka andra intressen, och få elever att bredda sin världsbild och kanske så småningom förstå att det inte är svartvitt.
Heléne Svensson, högstadielärare på Mellersta Förstadsskolan, Malmö:
– Använd nätverket. Jag har ändå jobbat som lärare i 28 år, men nätverket har jättestor betydelse. Vi lyfter upp ny forskning och pedagogiska tips. Och jag känner att jag inte är ensam. Om jag hamnar i situationer där jag inte vet hur jag ska göra, kan jag få hjälp och stöd. SO-lärare är generellt ensamma.
Heléne Nyrén, högstadielärare Oxievångsskolan, Malmö och mottagare av Hédi Frieds lärarstipendium 2021:
– Vi och eleverna kommer inte längre från samma medielandskap. De får sina nyheter via sociala medier, och som SO-lärare måste vi vara beredda på att det vi pratar om ifrågasätts. Man kan inte bara stå framme i klassrummet med en power-point – jag får lägga upp undervisningen på ett annat sätt. På min skola tränar vi eleverna i att diskutera.
– Man tar en kontroversiell fråga, eller händelse. Sen får fyra stycken diskutera tillsammans, lyssna in och ifrågasätta varandra. Så undviker vi polarisering. Jag slipper de höga rösterna och det blir en trevligare ton, mer sakligt och eleverna själva kommer fram till hur de ska tänka kring källkritik.
Vi lärare debatt Lotta Edholm: ”Använder sin plattform i SKR för att bromsa helt nödvändiga reformer.”
Vi lärare debatt ”Det är dags att ställa oss frågan vad vi fått för de 697 miljoner kronor som investerats”
Avtalsrörelse Här är frågorna de ser som viktigast i förhandlingarna.
Annat SKR skeptiskt till kraven från Sveriges Lärare.
Krönika ”Hoppas att staten inte försitter detta gyllene tillfälle”, skriver Per Kornhall.
Vi lärare debatt ”Den havererade provplattformen är dock bara toppen av ett isberg” skriver representanter för Elevernas riksförbund.
Digitala nationella prov Så tvingas lärarna lösa problemet – för att genomföra nationella proven.
Vi lärare debatt ”Jag tror att jag med flera verksamma i skolan värld kunde talat om för er att vi skulle stå precis där vi står”.
Vi lärare debatt Grundskolechefen efter Wimans krönika: ”Uppgifterna om Kunskapsskolan stämmer inte”.
Vi lärare debatt Tjänstefördelningen pågår: ”Här är receptet på bra arbetsmiljö”.
Ledare Samtidigt med sorgearbetet efter morden på Risbergska skolan gäller det att börja forma en väg framåt.
Digitala nationella prov Har kostat 697 miljoner: ”Vi kräver att Lotta Edholm och Skolverket förklarar sig”.
Vi lärare debatt Forskaren varnar för att obs-förslaget leder till ökat utanförskap och ökade kostnader
Vi lärare debatt ”Min erfarenhet är att den lilla gruppen har gjort gott för dessa elever”, skriver Torbjörn Klasson som har arbetat som speciallärare i 37 år.
Vi lärare debatt Forskaren: ”Nya läroplanen stick i stäv mot egna målen när det gäller digitaliseringen”.
Krönika ”Bo Jansson har bokstaverat det vi andra har gormat oss hesa om i flera år.”
Digitala nationella prov Har lagt två veckors arbetstid på att hantera en plattform som brustit flera gånger.
Vi lärare debatt Pedagogikprofessorn har intervjuat lärare – varnar för detaljstyrning av skolan.
Digitala nationella prov Drar i nödbromsen – beskedet till skolorna idag: ”Så ska ni göra istället.”
Arbetsbelastning Riksdagspartierna om sin syn på nya utredningen: ”Misstag ta bort usken”.
Politik Regeringen ålägger Stadskontoret att gå igenom skolmyndigheternas uppgifter och ansvarsfördelning.
Vi lärare debatt SPSM svarar på Filippa Mannerheims krönika om obs-klasser.
Vi lärare debatt Så drabbas lärare och elever av Magnus Henreksons betygsförslag, skriver Patrik Andersson.
Vi lärare debatt ”Undervisning där kartläggning av elevernas kunskaper är en beståndsdel ger läraren stabila underlag inför den viktiga betygsättningen”
Vi lärare debatt ”Negativa reaktionen är lika väntad som deras argument är haltande” skriver Christian Liljeros.
Nedskärningar Avslutar förstelärartjänster: ”Respektlöst”
Vi lärare debatt Svarar på kritiken mot kognitionsvetenskapen: ”Många lärare efterfrågar förändring”
Krönika ”SKR och alla andra ifrågasättare därute – vår arbetstid måste skyndsamt regleras. Helst i förrgår.”
Arbetsbelastning Förslagen om tuffa regleringar hyllas av Sveriges Lärare.
Arbetsbelastning Färre lektioner, tid till för- och efterarbete och mindre administration för lärare – om regeringens utredare får som han vill.
Arbetsbelastning Här är några av de viktigaste förslagen i Bo Janssons utredning.
Våld i skolan Lärarens oro efter att undervisningen på Risbergska är igång – ingen riskbedömning är gjord.
Arbetsbelastning Sveriges Lärares ombudsman Jens Ranta tipsar.
Arbetsbelastning För enkelt att sjukanmäla – då får lärarna agera bromskloss.
Vi lärare debatt Skarp kritik mot hyllade betygsförslag: ”Oerhört komplicerat och onödigt krångligt”
Vi lärare debatt ”Inkluderingsideologin avfärdar majoriteten av eleverna”, skriver läraren Therese Rosengren.
Hot och våld ”Jag hoppas att jag kommer att våga ingripa om något liknande händer igen” säger läraren till Vi Lärare.
Läsning ”Vi kommer att få läsande elever på lågstadiet” säger läsprofessorn Linda Fälth
Krönika ”L:s hjälpklasser får inte bli en slaskhink för de skoltrötta”, skriver Maria Wiman.
Lärarutbildning 39 procent på grundlärarprogrammet tar ingen examen – bristande kunskaper ligger bakom, enligt Riksrevisionen.
Krönika ”Ett stödsystem ska hjälpa eleverna, inte systematiskt förtrycka dem.”
Kursplaner Regeringens utredare lämnade på onsdagen över sina förslag om nya läroplaner.
Kursplaner Stora förändringar för skolan: ”Nya angreppssätt kräver utrymme, resurser och tid.”
Digitala nationella prov Rektorn väljer att kopiera upp reservprovet: ”Vi tänker inte chansa”.
Arbetsmiljö Justitieombudsmannen granskar skola – läraren: ”Bryter mot yttrandefriheten”.
Vi lärare debatt Lärarstudenterna kräver ett nationellt råd där lärare får mer att säga till om.
Friskolor Elever läste sitt modersmål som moderna språk – undervisningen lades ut på entreprenad.
Krönika Effektivt lärarsamarbete kräver frihet från invanda mönster, skriver Per Kornhall.
Skolbudget Misstaget: Kastade om raderna när 50 miljoner kronor i statsbidrag beviljades.
Vi lärare debatt Skolverket om kritiken mot provplattformen: ”Så ska det givetvis inte behöva vara”.