Rachel Mohlin hyllar sina mellanstadielärare och skolbibliotekarier

Rachel Mohlin kunde alltid smita in i ”bibblan”. Foto: Kajsa Göransson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Vi har sett henne som drottning Silvia, som Donald Trump och som en av karaktärerna i kultförklarade Kvarteret Skatan. Nu byter hon skepnad igen och blir romanförfattare.
Här berättar Rachel Mohlin om sin skoltid.

Lärare jag minns: Birgitta Thor. Bildlärare. Hon lärde mig så mycket om seende och skapande. Och var oavbrutet uppmuntrande och stöttande. Även P-O Olsson som var min lärare i svenska på gymnasiet betydde massor för mitt skrivande.

Första dagen i skolan: Jag hade väska. Den var utvald på Bra Stormarknad i Jönköping och sen hade ingen annan väska. Jag kände en stor besvikelse för det var en av de saker jag drömt om när jag längtade till skolan; att få ha en egen väska.

Vad jag önskar att jag hade gjort annorlunda i skolan: Jag borde ha njutit mer av att få LÄRA mig saker! Det är ju helt fantastiskt tänker jag i dag; att få gå mellan olika rum och träffa olika experter inom olika ämnen och bara få lära sig!

Faktarutan

imagewjuo2.png
Namn: Rachel Mohlin.

Ålder: 47.

Aktuell med: Författardebuterar med boken ”Dungen” 14 september på Polaris Förlag.

Skolor jag gått i: Adelswärdska Skolan, Landssjöskolan, Ribba-skolan, Sandagymnasiet.

Favoritämnen: Bild, litteraturvetenskap, svenska, kemi. Allt som hade med ord och skapande älskade jag.

Det värsta med skolan var: Tidiga mornar! Fortfarande minns jag med fasa hur trött jag var.

Det här önskar jag att jag hade lärt mig mer om: Saknar kemi ofta.

Mitt varmaste minne från skoltiden:  Besöken i biblioteket i mellanstadiet. Landsjöskolan hade en bibbla i kombination med studierum så vi elever kunde alltid smita ut och låna en bok. Kredd till de båda bibliotikarierna som visade vårt arbete sånt intresse och alltid kunde rekommendera en bok apropå något vi pluggade för tillfället och kredd till mina lärare på mellanstadiet, Agneta och Britt-Louise, som uppmuntrade vårt läsande.