Här har läraren Barbro, 96, återträff med sin gamla klass

Återträffen som nyligen ägde rum. Från vänster: Gunnel Öhlin (tidigare Edberg), 80, Barbro Thörnelöf, 96, Wera Bergius (tidigare Lindberger), 79, Ingela Jung, 80 och Tom Appelgren, 80. Foto: Privat

Återträff med gamla klassen – efter 73 år.
Och med lärarinnan Barbro Thörnelöf som hunnit fylla 96.
– Det är lika trevligt varje gång, säger Barbro.

Barbro Thörnerlöf var 23 år när hon tog emot sin första klass med 16 förväntansfulla och nervösa elever i Vikdalens folkskola i Nacka utanför Stockholm1950.

För tidningen Mitt i berättade Barbro att hon tyckte att det var jättespännande att träffa barnen första gången och att hon förväntades spela psalmer fast hon inte kunde.

– Jag spelade ”Für Elise” hela tiden.

Eleverna har hunnit fylla 80 år

Sedan slutet av 90-talet har klasskamraterna försökt att träffas en gång om året, men leden börjar tunnas ut. Knattarna från första klass har börjat fylla 80 år i år. Vid årets träff i Grünewaldvillan i Saltsjöbaden kom fyra elever – och så lärarinnan Barbro, såklart.

– Men det är många som börjat skylla på olika krämpor. Svaga ben och sånt, säger eleven och initiativtagaren Inger Jung, 80.

Barbro Thörnerlöfs klass 1951.

Vilka minnen är starkast från det där första året i skolan?

– Jag minns att Barbro var snäll och behandlade alla i klassen lika oavsett förmåga. Till exempel fick vi måla varsin teckning som sedan hängdes upp på hedersplats oavsett den konstnärliga kvalitén, säger Tom Appelgren, 80, som själv blev lärare och sedan biträdande rektor i Nacka.

Minnena vårdas ömt

Eleven Inger Jung är den som samlar gruppen varje år och fortfarande rabblar namnen på alla klasskamrater från ettan och dessutom kommer ihåg var alla bodde och vad deras föräldrar ägnade sig åt. Och hon minns även:

– Det hände att vi knackade på hos Barbro på Lillängsvägen på morgonen och så gjorde vi sällskap till skolan. Och att skolan hade utedass, säger Inger Jung. Det låg där McDonalds ligger nu.

Och minnena från rasterna och fritiden vårdas ömt.

– Vi höll på med konståkning och killarna åkte skidor i ”Dödsbacken” vid Järla. En bilväg korsade backen så det var ganska farligt när det var trafik.

Svenskt rekord för fem år sedan

I dagarna flyttar Barbro Thörnelöf till Lillgården i Tungelsta efter ett yrkesliv som lärare runt om i landet. Det stod mellan läraryrket och sportjournalist. Barbro har alltid varit intresserad av idrott och var själv en utomordentlig simmare. För fem år sedan satte hon svenskt rekord på 100 meter frisim i klassen 90–94-åringar under SM i Jönköping.

Hur går det med orgelspelandet då, blir det några psalmer nu för tiden?

– Nej, jag sitter mest och löser korsord om dagarna nu, säger Barbro Thörnelöf till Vi Lärare.

Och tittar på sportsändningarna på tv, kan man förmoda. Barbro Thörnelöfs idrottsintresse består och på Facebook kommenterar hon fortfarande gärna alla svenska landslags insatser.

Ålder är bara en siffra.