”Ett praktexempel på en lärare som brydde sig”

Foto: Robert Eldrim
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Hampus Hedström, 23, är Youtube-komikern med dyslexi och dyskalkyli som gjort sig känd i såväl video-, podd- som bokform.
Här berättar han hur läraren Åke förändrade hans liv.

Läraren jag minns: Jörgen Eriksson, musik- och mattelärare påFryxellska högstadiet i Sunne. Jörgen hade en lekfullhet som ingen annan, och kunde få en enkel mattelektion att bli till ett underhållande musikalnummer.

Läraren som förändrade mitt liv: Åke Svensson på Broby gymnasium i Sunne. I nionde klass lät Åke mig gå en gymnasiekurs i Ung Företagsamhet och lärde mig hur jag kunde applicera den kunskap han lärde ut till verkliga livet. Han var ett praktexempel på en lärare som brydde sig och såg till att det han lärde ut kom till nytta.

Så här var jag i skolan: Pratsam och sprallig, kanske lite rörig. Vilket med rätt lärare blev min absolut största fördel.

"Vi håller fortfarande kontakten."

Åke Svensson, 56, då ämneslärare i ekonomi och UF, nu rektor på vuxenutbildningen i Sunne, om eleven Hampus.

Den pinsammaste dagen i mitt skolliv: När jag i nionde klass fick veta att jag hade dyslexi. Varför det var pinsamt vet jag inte, men jag tror jag kände mig dum.

Det här önskade jag att jag visste när jag gick i skolan: Att kunskapen i skolan inte är allt. Det är absolut viktigt med skolan, men det finns så mycket mer saker utanför att lära sig.

Om jag vore skolminister skulle jag:  Se till att det fanns mer tid till att utveckla elevers självkänsla och sig själva. Inte lägga tyngd och ångest på betyg, utan låta elever lära sig tillsammans och utvecklas mer på det personliga planet. Jag skrev en bok om detta som kanske förklarar det bättre.