Skolan fick unikt läspris – nu hotas den av nedläggning

”Dråpslag” när Åsele vill dra undan mattan för det hyllade läsprojektet som Katarina Henriksson och Josefin Öberg prisades för under Bokmässan.

Fredrika skola i Åsele drog med hela samhället i läsning och fick Stora läspriset.
Men besparingsförslag hotar både skola och ortens bibliotek – och därmed hela lässatsningen.
– Det här är en tragedi, säger Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén.

LÄS ÄVEN: 116 miljarder i överskott – ändå sparar kommuner på skolan

Lärarna Katarina Henriksson och Josefin Öberg har dragit i gång ett läsprojekt som involverar hela Åsele.

– Det är fantastiskt att en liten byskola med stort hjärta fått med sig hela bygden i läsning, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarstiftelsen.

150 000 kronor till mer läsning

På Bokmässan fick de två lärarna ta emot 75 000 kronor var till projektet, som numera bedrivs på två skolor sedan Josefin Öberg bytt tjänst till Örnsköldsvik och Trehörningsjöskolan.

Eva-Lis Sirén.

Det handlar om Sällskapet för folkundervisningens befrämjande och Lärarstiftelsens pris på 150 000 kronor per skola.

Men VästerbottenKuriren rapporterar att biblioteket, som varit ett viktigt nav för att involvera Fredrika distrikts invånare i läsprojektet, kan läggas ned och att skolan kan bantas från F–6 till F–2.

– Självklart känns det otacksamt och som att vi jobbar i motvind när lokalpolitiker lägger sådana förslag. Det hade varit trevligt om de kunde se att Fredrikadelen av kommunen är en resurs, kommenterar läraren Katarina Henriksson.

Jobbar med hela samhället

Lärarstiftelsens ordförande Eva-Lis Sirén hyllar projektet: 

– De har satt upp bokhyllor i lanthallen och i en gammal telefonkiosk, på lekplatsen där föräldrar sitter och väntar på barnen kan de ta sig en bok. Det involverar förskolorna också, föräldrar och hembygdsföreningen. De har bjudit in hela byn och samarbetat med biblioteket. Elever har fått upp läsintresset och parallelläst i hemmet de böcker som de läser i skolan, säger Eva-Lis Sirén.

”Förslaget ett dråpslag”

Hon är hård i sin kritik mot Åsele kommuns förslag.

– Det är ett dråpslag mot ett fantastiskt projekt som många borde ta efter, säger Eva-Lis Sirén.

Men hur ska kommunen prioritera om det inte finns pengar?

– Om man tror att man ska prioritera mellan skolan och läsning har man inte förstått vad läsning är – läsning är nyckeln till allt vi gör i skolan. Vi kan inte ha en skola som är anorektisk, det ger långsiktiga effekter på nationell nivå. Det här är ett exempel på hur man kan vända en utveckling med små medel inom ramarna. Men här pratar de om att ta bort hela infrastrukturen. Jag blir arg och jag tycker att det är en tragedi, säger Eva-Lis Sirén.

– Idag bedrivs det F-3-verksamhet i Fredrika och enligt förslaget ska årskurs tre åka till centralorten, idag åker man från årskurs fyra. När det gäller biblioteket har vi en filial med bra öppettider utöver kontorstid och i förslaget som ligger är det tänkt att man ska stänga filialen och bara erbjuda bibliotek på centralorten. Det är ovanligt att så små kommuner i glesbygd erbjuder biblioteksfilialer,det påverkar inte skolbiblioteket, säger Andreas From (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hur ser du på risken för läsprojektet?

– Man ska aldrig föregå ett beslut. Man vet inte hur saker och ting blir förrän man fattat det, säger han.

Beslut kommer tidigast i november, då budgeten för 2024 behandlas.

LÄS ÄVEN: 

De vann Stora läspriset: ”Betyder allt”

Lärarna har fått nog: STOPPA SLAKTEN PÅ SKOLAN!