Lärarens lästrick: Lockar med epa-traktorer

Delar av Epa Book Club: eleven Imre Alfredsson med författaren Pär Sahlin. Specialläraren Kristina Göransson lockade eleverna med läsning om epa-traktorer.

Specialläraren Kristina Göransson har ett ovanligt knep för att locka sina elever till läsning: Epa-traktorer.
Nu är hon och bibliotekarien Britt-Inger Rörborn aktuella med en handbok om Epa Book Club – bokklubben som också inneburit en nominering till priset Läsguldet.

Epa-traktorerna dundrar in på gymnasiets parkering. Det är dags för en andra upplaga av Epa Book Club, den bokcirkel för ungdomar som läraren Kristina Göransson dragit igång tillsammans med bibliotekarien Britt-Inger Rörborn.

– Som lärare är det fantastiskt att få ett sms: ”Hej. Kan jag få vara med i bokgrejen, jag kör en Volvo 740”. Det är det finaste sms man kan få, säger Kristina Göransson, speciallärare på Fjällgymnasiet i Svenstavik, Bergs kommun.

Ett tjugotal ungdomar har anmält sig efter att projektet vunnit uppmärksamhet i radio, på Bokmässan och genom nyutkomna boken ”Epa Book Club”.

Men det startade vårterminen 2022. Kristina Göransson var själv en frustrerad förälder.

– Hos varje idealist finns ett mått av egoism: Jag är mamma till en tonåring som inte läser särskilt mycket, men som däremot är väldigt intresserad av bilar. Jag läste forskning om läsning mest som mamma, men också som lärare, och bekymrades av trenden att läsa mindre och sämre, framför allt hos killar, säger hon.

”Mutar” eleverna

Hon gick direkt till eleverna med frågan: ”Vad ska jag göra för att ni ska läsa?”

– Döm om min förvåning, men på ett par sekunder tog de fram ett konto med en bil-influencer med 50 000 följare – Felix Eriksson. Jag hade ingen aning om vem det var men sträckte fram handen: Jag fixar Felix Eriksson, ni läser, berättar hon.

Med stöd från kommunen och region Jämtland-Härjedalen bjöds influencern dit strax innan sommarlovet. Vägen dit kantades av ett pärlband av ”mutor”.

– Vi lockade med pizza och läsk, fika och kaffe. Det handlar om mutor. Vill man något väldigt mycket så får man ge något, och det visade sig vara genialiskt. De kom till varje tillfälle och deltog, säger Kristina Göransson.

Tillägnad i nya boken

Tillsammans med bibliotekarien Britt-Inger Rörborn valde hon ut författaren Pär Sahlins lättlästa böcker om ungdomar och deras epa-äventyr på landsbygden.

– Han har en serie med fyra lättlästa böcker om epa-traktorer. Under tiden färdigställde författaren Pär Sahlin den femte boken i serien som är tillägnad ungdomarna i Epa Book Club, säger hon.

Författaren kom till varje träff.

– På första träffen satt alla utspridda och det var spänt och nervöst. På sista träffen sitter alla 22 som slutförde bokcirkeln i samma soffa som med Pär Sahlin och det är böcker överallt, säger Kristina Göransson.

Så hamnade läraren på Bokmässan

Succén ledde till uppdraget att skriva en handbok om Epa Book Club – som i sin tur ledde raka vägen till Bokmässan i Göteborg.

– Vi hade med oss två av ungdomarna och det var fint att få ge dem identiteten som läsare. Du är här nu, för att du läser. Och det var lite av målet, att skapa läsidentitet. Det har alla rätt till, säger hon.

Och bokklubben fortsätter – nominerad till Läsguldet 2023, 25 000 kronor som delas ut av Myndigheten för tillgängliga medier.

Framgången, säger Kristina Göransson, beror främst på ungdomarna själva och på tillit.

– Vi ställde aldrig några kontrollfrågor, men i Pär Sahlins dialog med ungdomarna om handling och karaktärer, varför det blev som det blev, så kunde vi utröna att även de man inte trodde skulle läsa faktiskt gjorde det. Det var fantastiskt, säger hon.

Så startar du en bokklubb– tipsen från Epa-läraren

  • Satsa på att samverka med andra. Använd varandras kompetens, i det här fallet biblioteket. Vi har olika ingång med samma uppdrag: att skapa läslust.
  • Våga förhandla, det är helt okej. Utgå från ungdomarnas intresse och bygg en trygg och inbjudande miljö. Att gå in på biblioteket kan göra att de känner sig malplacerade så vi skapade en miljö på skolan, efter skoltid.
  • Paketering. Epa Book Club skapade ett sammanhang att tillhöra, med litteraturen gemensam.

Boken ”Epa Book Club – Metoder för en lyckad bokcirkel” ges ut av Hegas förlag.

LÄS ÄVEN: 

Skolan som får hela byn att läsa

De vann Stora läspriset: ”Betyder allt”

Skolan fick unikt läspris – nu hotas den av nedläggning

Marcus serverar läslust till mellis