
Läsning på fritids ska inte vara som i skolan, anser Marcus Ramstedt. Foto: André de Loisted
Reportage Häng med på bokmellis! Marcus Ramstedts arbete med högläsning på fritidshemmet i Höör ger ringar på vattnet. Både i form av djupa samtal och att eleverna leker rollekar baserade på böcker.
Det är dags för mellanmål på avdelning Mellanspunken på Gudmuntorps skolas fritidshem utanför Höör. Ungefär 15 elever i årskurs två till fyra sitter med filtallrikar fyllda med flingor framför sig, utspridda runt några matbord. Stämningen är lugn, de vet vad som väntar.
– Hej allihop och välkomna till fritids! I dag är det som ni vet bokmellis, säger Marcus Ramstedt, lärare i fritidshem.
Om jag kan vara en läsande förebild så blir jag jätteglad.
”Bokmellis” är det just nu tre eftermiddagar i veckan här på Mellanspunken. Eleverna får lite tid att prata av sig runt borden innan läsningen sätter igång, det har personalen märkt att de behöver.
– I dag ska vi börja på den nya bok ni har valt, ”Kyrkogårdsboken” av Neil Gaiman. Vi pratade ju i går om att den kan kännas läskig i början, att det är lite blod och mord. Men också att det ordnar upp sig så småningom, så kom ihåg det om ni tycker att det blir obehagligt, säger Marcus Ramstedt.
Han blev färdig lärare för tre år sedan och Gudmuntorps skola är hans första arbetsplats. Att jobba systematiskt med läsning i verksamheten tog han med sig från en inspirerande handledare under VFU:n på ett annat fritidshem. Nu har han hållit i den regelbundna läsningen i drygt två års tid. Förutom högläsning vid mellanmålet som i dag, får aktiviteten ringar på vattnet även i övrig fritidshemsverksamhet.
Läsning på fritids ska inte vara som i skolan, anser Marcus Ramstedt. Foto: André de Loisted
Eleverna har tillverkat brädspel på bokteman, skrivit brev till författare och skapat sagofigurer i papier-maché som sedan har ställts ut på bibliotekets barn- och ungdomsavdelning, bland annat.
– Det blir en gemensam gruppaktivitet, en upplevelse som vi delar. Högläsning kan, om man tar sig tid, väcka många tankar som leder till viktiga samtal med och mellan eleverna, säger Marcus Ramstedt.
Eleverna har exempelvis diskuterat prinsar som tar sig friheten att pussa prinsessor som sover. Hallå, så kan man ju inte göra!
– Vilket övergrepp, faktiskt! Vi har också pratat om att prinsessor i sagor kanske inte alls är inlåsta i torn. De kanske har låst in sig på eget initiativ för att slippa jobbiga killar.
Marcus Ramstedt tänker att läsning på fritids kan ha en annan roll än i skolan. Därför är det extra viktigt att det är lustfyllt och utgår från elevernas intressen. Marcus Ramstedt samarbetar med en skolbibliotekarie och får tips av henne, men när han har sållat ut en lista om tre till fem böcker är det alltid eleverna själva som väljer genom sluten omröstning. På så vis tränas de i praktisk demokrati.
Bokmellisen blir en lugn stund för eleverna. Från vänster Julia Bong och Lillebill Jung. Foto: André de Loisted
– Det här ska vara en mysig stund att dela tillsammans, inte en fortsättning på skoldagen. Fritidshemmets fördel är ju att vi inte har specifik måluppfyllelse, vi ska däremot stödja och komplettera undervisningen i skolan.
Marcus Ramstedt funderade mycket under sin utbildning på vilka egna läsande förebilder han hade som barn. Skolans och fritidshemmets roll ska ju vara kompenserande och alla barn kommer inte från hem där läsning förekommer. Ändå är läsförmågan så viktig för att lyckas i skolan och, senare, för att kunna bli en aktiv medborgare i ett demokratiskt samhälle. Att jobba med läsning på fritidshemmet kan öppna för att nå de elever som inte skolan lyckas fånga läsintresset hos, tror Marcus Ramstedt.
– Om jag kan vara en läsande förebild för någon av våra elever så blir jag jätteglad. Dessutom ser vi att eleverna inspireras. Efter att vi börjat med högläsning hittade jag ett gäng tjejer på en rast som satt och läste ihop. De hade bildat en egen bokklubb, för det har jag också jobbat med i ett samverkansarbete med flera lärare i skolan.
Högläsningsböcker som Marcus elever har gett höga betyg är: ”Mysteriet på örnklippan” av Kristina Ohlsson, ”Monstret Frank” av Mats Strandberg, ”Miras magiska anteckningsbok” av Johanna Schreiber, ”Ishavspirater” av Frida Nilsson och ”Haj-Jenny” av Lisa Lundmark.
Dessutom upplever eleverna nu heller inte att det är konstigt om någon väljer att sätta sig ensam med en bok på fritids. Alla orkar inte leka och vara med i gemensamma aktiviteter hela tiden.
Marcus RamstedtS initiativ möttes dock inte enbart av hurrarop i början. Mer erfarna kollegor och vissa elever var först skeptiska. Men han stod på sig och gav högläsningen ett ärligt försök.
– Man måste ha klart för sig att nya aktiviteter ofta behöver en inkörningstid. Ge det några veckor och håll i. Att bli såväl en god lyssnare som läsare tar tid.
Alla böcker går inte hem hos alla heller, så är det bara. Men Marcus Ramstedt och eleverna har pratat om att ingen bok är helt igenom ”värdelös”. Det finns alltid en författare bakom som har tänkt något och lagt ner tid på sin berättelse. Den som inte vill lyssna kan ägna tiden till att vila, har de tillsammans kommit överens om. Det är okej att lägga huvudet mot bordskivan. Eller bara sitta och titta ut genom fönstret och tänka.
Våga läsa med inlevelse, tipsar Marcus Ramstedt. Foto: André de Loisted
Kollegan Catherina Gavelstad sitter med bland eleverna under bokmellis. Hon och Marcus Ramstedt har en överenskommelse om att hon har koll på gruppen och stöttar om någon får myror i benen, så att han kan fokusera på att läsa inlevelsefullt.
– Vi har inte så många stunder i vårt samhälle då vi inte gör något, så väljer någon att bara vila är det helt okej. Bara man inte stör de andras upplevelse och börjar banka med händerna i bordet, prata eller så.
Att det här är ett läsande fritidshem syns inne i lokalerna. På en vägg sitter laminerade bokomslag uppsatta över alla de böcker som gruppen har läst tillsammans. Eleverna har fått betygsätta dem med stjärnor och sedan har personalen räknat ut ett snitt som blir det slutgiltiga omdömet.
Lillebill Jung tar över högläsningen en stund. Foto: André de Loisted
– Att omslagen sitter här gör att vi minns tillsammans, det leder ofta till samtal här vid väggen. Vi ser också hur mycket vi faktiskt har läst.
När vi senare under eftermiddagen pratar med Jasper Molin Nilsson, 10 år, och Wilton Helmersson, 9 år, som sitter och ritar, säger de att de tycker om lässtunderna.
– Det har lärt mig att lyssna bättre. Jag var inte så bra på det förut, jag ville mest prata själv, funderar Jasper.
Wilton tycker att han får inspiration från många av böckerna.
– De får mig att komma på nya saker att leka.
LÄS ÄVEN
Elever förknippar läsning med skolan
Anna Ekström: "Fritidshemmet ska stimulera elevers läsintresse"
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Arbetsmiljö Vi får inte ha så stora grupper så att de barn som verkligen behöver fritidshemmet väljer att gå hem i stället, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Debatt Även andra säsongen av tv-serien ”Squid game” trendar på landets skolgårdar – och är en vattendelare bland lärare och personal på fritidshemmen, konstaterar Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Krönika Jag tänker att fritidshemmet ibland bara behöver vara en fristad från världen och verkligheten, skriver Sofia Grimm.
Debatt Rasten är en central del av elevernas skoldag och bör betraktas som en del av skolans övergripande pedagogiska uppdrag, inte bara en paus från undervisningen, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Arbetsmiljö När är jobbet som bäst, och vad är mest stressande i yrket?
Debatt Med rätt förutsättningar har fritidshemmen stor potential att förebygga utanförskap och kriminalitet, skriver läraren i fritidshem Hadar Nordin.
Pedagogiska tips Trivselenkäten blev ett kvitto på att vi har lyckats öka intresset. Läslusten finns där, säger läraren i fritidshem Sanna Bylund.
Lärarpriser Nyckeln är min nyfikenhet. Jag vill lära känna varje elev för att kunna förstå vilka behov var och en har, säger Malin Vennström.
Pedagogiska tips En kasserad plint som sparats på skolgården i Funäsdalen blev, när tillfället var rätt, ombyggd till en stor häst.
Krönika Det här skulle skona oss och skona de barn som blir så fruktansvärt negativt stämplade, och framför allt skulle vi kunna hjälpa dem i stället för att lämna dem, skriver Irina Eriksson.
Skärmtid – Vi har märkt att de är väldigt sociala när de sitter tillsammans med sina mobiler, säger Johanna Jansson, lärare i fritidshem.
Skärmtid Barnen verkar nöjda. De använder skärmar på lektionerna, hemma och på väg till skolan, säger läraren i fritidshem Amanda Ogenstrand.
Skärmtid Våga testa. Det rådet ger läraren i fritidshem Rebecka Nilsson när det gäller skärmar.
Skärmtid – Alla lärares uppdrag är att arbeta med digital kompetens och föräldrarnas värderingar ska inte styra här, säger forskaren Carolina Martinez.
Skärmtid Även på fritids är det viktigt att tänka på balansen mellan skärmar och andra aktiviteter, svarar Helena Frielingsdorf, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.
Skärmtid Lärare i fritidshem är restriktiva med skärmtiden, visar Fritidspedagogiks enkät. Men få vill se ett förbud.
Reportage Passen är klara, resväskorna och flygbiljetterna under produktion. Sedan är Zijada Hajdarevics elever redo att ge sig ut i världen.
Forskning Barnen vill ha både ”fri lek” och styrda aktiviteter på fritidshemmet, visar ett forskarteam från Linnéuniversitetet som tagit in synpunkter från ett 40-tal barn.
Krönika Jag tror att vägen framåt som skola är tillsammans, att vi på sikt behöver arbeta bort ”vi och dom” mellan alla olika verksamheter och yrkesgrupper under skolans tak, skriver Sofia Grimm.
Skolpolitik – Vad vi främst behöver är långsiktiga satsningar på mindre barngrupper och bättre lokaler, säger Pontus Larsson, Sveriges Lärare.
Forskning – Det är tråkigt att fritidshemmen alltjämt får en underordnad ställning, säger forskaren Björn Haglund vid Högskolan i Gävle.
Fackligt Det här har vi kämpat för länge, säger Lotta Bank, vice ordförande och huvudskyddsombud, Sveriges Lärare Alingsås.
Pedagogiska tips När jargongen blev hård mellan eleverna hittade fritidshemmet på Lövestad skola i Sjöbo lösningen i Torsdagsklubben.
Pedagogiska tips Vi bad tre lärare i fritidshem svara på vilka saker de inte klarar sig utan i jobbet – och vilken aktivitet som alltid fungerar.
Reportage Eleverna går in i en byggleksbubbla och har så roligt att de snabbt löser de konflikter som uppstår, säger läraren i fritidshem Cornelia Mathiasson.
Så gör vi Vi brinner verkligen för det här med utomhusvistelse och upplevelsebaserat lärande, säger Monica Fagerström, lärare i fritidshem.
Krönika Man tycker att man förebygger, tjatar, bemöter och planerar, men ändå får man inte önskad effekt på elevens mående och utveckling, skriver läraren i fritidshem Sofia Grimm.
Forskning Nacka kommun ska förbättra språkutvecklingen på fritidshemmen och locka fler att gå på fritids.
Lokalhaveriet ”Vi har möblerat och inrett så att det fungerar för fritidshem”, säger läraren i fritidshem Åsa Persson.
Krönika En ganska stor andel av fritidshemmen är hänvisade till klassrum och korridorer, visar vår stora enkät, skriver redaktören Sara Djurberg.
Lokalhaveriet Nu känner jag att jag kan jobba som lärare i fritidshem igen, säger Carina Lindmark Jonsson.
Lokalhaveriet Lokaler som inte är anpassade för fritidshemmets verksamhet kan leda till konflikter och våld. Det visar forskaren Anna-Lena Borg i en ny avhandling
Lokalhaveriet Utan bra verksamheter riskerar vi att barnen går hem från fritids och i förlängningen lockas till gäng på fritiden, säger Pontus Larsson, i Sveriges Lärares förbundsstyrelse.