Uppskattat när eleverna ordnade spa på fritids

Spa på fritidshemmet. Till och med fritidslärarna passar på! Foto: Fritidshemmet Vintergatan 3, Tingdammsskolan i Malmö.

Efter mycket planerande kunde eleverna på fritidshemmet Vintergatan 3 i Malmö äntliga öppna sitt spa. Här fick besökarna pröva på avslappnade massage, yoga, manikyr och fruktdrinkar.

Fritidshemmet Vintergatan 3 på Tingdammsskolan i Oxie har bland annat som mål att eleverna ska känna sig delaktiga i verksamheten och bli bättre på att visa hänsyn och respektera varandra. När 9–10-åringarna själva önskar aktiviteter blir det lätt samma saker: göra eget mellanmål, film med popcorn eller pyjamasparty. Fritidslärarna kände att de behövde pröva något nytt. Annette Ringström hade tidigare haft spa på fritidshemmet med andra elever och det hade blivit lyckat. När hon nu frågade barnen om de var intresserade var det många som hakade på och så bildades en spagrupp.

Planering krävdes

De hade tre planeringsmöten då barnen fick bestämma vilka stationer de skulle ha, vem som skulle jobba på de olika stationerna och vilka rum de skulle använda. Flera barn visste vad det innebar med spa och några hade haft spa hemma med sina föräldrar. Eleverna önskade dämpad belysning och lugn musik, och ville erbjuda massage, ansiktsbehandling, fotbad, frisör, nagelsalong och en frukt- och drinkbar. 

Avslappnande fotbad

På eget initiativ gjorde barnen affischer och reklambilder för de olika stationerna. Tillsammans arbetade de fram ett färgkodat biljettsystem så att alla visste vilket rum de skulle gå till för sin behandling och listor som man skrev upp sig på.

– Vi höll på två dagar i rad och vi kommer absolut att göra det igen. Barnen frågar ofta efter det.

Själv är Annette Ringström mest nöjd med att spa-aktiviteten verkligen skapade delaktighet hos barnen. 

     – De planerade, genomförde och tränade mycket samarbete.

Här tas naglarna hand om och målas

Så gjorde vi spadagar med eleverna

Elevernas egengjorda affischer och reklambilder för de olika spa-stationerna lockade inte bara kompisarna. Även en fritidslärare kan ju få passa på att njuta av att ligga ned och vila med ett par kylda gurkskivor på ögonlocken. Ahh!

En av stationerna eleverna hade planerat för under spa-dagarna var en frukt- och drinkbar. Att få drinkar, vatten med olika fruktbitar i, blev extra populärt. 

Det fanns flera olika rum med spa-aktiviteter. Här får barnen pröva på yoga. Genom ett färgkodat biljettsystem visste barnen vilket rum de skulle gå till för sin behandling och de fick även skriva upp sig på listor. Spasalongen höll öppet i två dagar, berättar Annette Ringström.

Reklam för både massage och fotbad

På fritidshemmets skapandepass gjorde barnen på eget initiativ affischer och reklambilder för de olika spa-stationerna. Aktiviteten föregicks av tre planeringsmöten då fick barnen kom överens om vilka stationer de skulle ha, vem som skulle ansvara för de olika stationerna och vilka rum de skulle använda. Nedsläckta rum och lugn musik stod på önskelistan.

– Nagelsalongen var den aktivitet som blev mest populär både bland killar och tjejer. Nagellack i alla färger och olika nagelvårdsprodukter tog barnen med sig hemifrån. ”Här fick vi ha fönstret på vid gavel för att det inte skulle lukta för skarpt”, berättar Annette Ringström.

Material till spa

Det enda fritidshemmet behövde köpa in var frukt och grönsaker till frukt- och drinkbaren. Resten tog barnen med sig hemifrån med föräldrarnas tillåtelse. De kom med yogamattor, massagepistol, nagelvårdsprodukter, plasthandskar, hårtillbehör, plastbaljor, fotfilar och mycket mer.

LÄS ÄVEN 

Här tar eleverna körkort för symaskin

Så gör Tilda ett Mello-tema på fritidshemmet

Jorden runt på sommarfritids

Tre lärare i fritidshem om lekregler