Jorden runt på sommarfritids

Under de fem resdagarna bakar barnen bland annat egna pizzor i Italien, har ”saftprovning” i Frankrike och nödlandar med flygplanet.

På fritidshemmet Idun packar barnen i juni sina väskor och pass för att besöka fem länder på en vecka.

Första veckan på sommarlovet är det ingen som vill vara ledig från fritidshemmet Idun på Löddesnässkolan i Bjärred, berättar läraren i fritidshem Fanny Ahl. Sedan tre år tillbaka är det en vecka då alla på fritids reser jorden runt tillsammans – ett nytt land per dag.

Barnen är laddade med pass och resväska när de checkar in på flygplatsen.

Dagsprogrammet är späckat med en större aktivitet och ett par mindre. Mexiko, Japan, Brasilien, Italien, Finland, England, Frankrike ... sedan skulle de till Madagaskar men fick nödlanda och simma till en öde ö i stället.

Resan till Italien blev succé, där fick barnen göra hals- och armband av pastabitar och visa upp sina smycken på catwalken i Milano. Skolkökets personal, som var utklädda till pizzabagare, gjorde tillsammans med barnen pizzor till lunch.

Anders Ranert berättar om resmålet innan avfärd.

I Mexiko tillverkade barnen egna maracas som de målade i starka färger och gemensamt gjorde de en stor flagga. I England klädde pedagogerna ut sig till kungligheter och pratade bara engelska – Yes, the whole day!

Pedagogerna på fritidshemmet har lagt ribban högt för resetemat, de är ett kreativt arbetslag som älskar att klä ut sig och sprudlar av ideér, berättar Fanny Ahl.

– Men det krävs mycket planering av oss pedagoger såklart. Som tur är har vi tillräckligt med planeringstid, och klasslärare och kökspersonal som hjälper oss.

– Mitt tips är att gör något helt galet, överdriv sakerna, klä ut er och gör det där lilla extra och barnen har fått minnen för livet. Att se barnens inlevelse är fantastiskt, och att vi kan vara en del av den leken.

Det är viktigt med säkerheten ombord.

Fritidslärarnas tips för lyckade resor:

1. Barnen är laddade med resväska, pass och biljett vid incheckningsdisken på flygplatsen. När planet landat brukar vi visa ett kort filmklipp om resmålet. Då passar vi på att byta från flygvärdinnestass till kläder från landet vi är i. Sedan drar Anders Ranert ned världskartan, pekar och berättar lite fakta om landet vi besöker.

2. Innan start gör flygvärdinnorna Fanny Ahl och Klara Trölle en säkerhetsgenomgång. När planet väl landat byter de kläder i ett rasande tempo och spelar sedan upp en rolig liten teaterscen för barnen för att visa vilket land de befinner sig i.

3. På en av resorna gick det dock fel och planet fick nödlanda på vattnet. Alla barn fick åka ned för den utrullade röda gymnastikmattan och samlas på flygplansvingen. De fick simma till en öde ö (idrottshallen) där alla hjälptes åt att bygga läger inför natten. 

4. På resan till Italien fick barnen göra egna pizzor tillsammans med skolans kökspersonal som var utklädda till pizzabagare dagen till ära. På alla resor har vi försökt koppla maten till resmålet – teceremoni under tystnad i Japan, saftprovning (i stället för vin) i Frankrike där det gällde att gissa vilka frukter eller bär saften var gjord av.

5. Bonjour! I Paris gick alla mustaschprydda barn på Louvren och tittade på konst. Efter det fick de själva måla vid stafflin till fransk musik i bakgrunden. Med basker på huvudet fotades de sedan med Eiffeltornet i bakgrunden.

6. Vid besöket i Finland blev det härligt bastubad, med björkris förstås. Varje resdag avslutas med att vi samlas med resväskorna och klistrar på ett eller två minnen från dagen på väskan.

 

LÄS OCKSÅ:

Grimm: Varför håller vi inne med planeringen för sommarlovet?

Tre lärare i fritidshem om sommarlovet

Forskarnas tre budskap om lärande i fritidshem