
Maiza och Sumaya vill vara med och välja högläsningsböcker den här torsdagen.
De gamla folksagorna uppskattas vid högläsningen, enligt läraren i fritidshem Anne Fridjonsson, som vid det här laget kan bockarna Bruse utantill.
Reportage På Talldungeskolan i Kortedala påminns barnen om böcker överallt. Här finns både korridorsbibliotek och ett centralt placerat skolbibliotek. Läraren i fritidshem Anne Fridjonsson sätter läsningen i centrum i fritidshemmet.
– Om vi inte fortsätter med läsningen på fritids efter skoldagen, så tappar ju barnen kontinuiteten och då kanske den inte följer med hem heller, säger Anne Fridjonsson.
Talldungeskolan i Kortedala, Göteborg, är en skola där uppskattningsvis 90 procent av barnen är flerspråkiga – ofta med ett annat modersmål än svenska.
Sedan några år tillbaka har hela skolan jobbat strukturerat med språkutvecklande arbete, något som lett till bättre resultat i både svenska och totalt. I höstas medverkade Anne Fridjonsson och hennes kollegor på bokmässan i Göteborg där de berättade om sitt arbete med att sätta läsning och språk i centrum.
– Då höll vi som bäst på att planera för läslovet så jag berättade hur vi på fritids skulle bygga kojor där barnen kunde ligga och läsa med sina gosedjur och att biblioteket skulle bjuda på spökhistorier. Men också om vårt arbete i vardagen med läslådor, folksagor och muntligt berättande.
Maiza och Sumaya vill vara med och välja högläsningsböcker den här torsdagen.
Och det är just vardagen i fritidshemmet vi möter den här dagen när vi besöker Talldungeskolan. Vi får se hur det går till när Anne Fridjonsson, nästan utan att det märks, aldrig missar en chans att låta språket vara i centrum.
De första eleverna som dyker upp på avdelningen Vildrosen är lite uppspelta eftersom någon av dem trillat på skolgården.
– Det var så ”slippery” ute, säger eleven.
– Aha, det var HALT ute, säger Anne Fridjonsson med eftertryck.
Hon vet att språkkunskaperna varierar och trycker lite extra på ord som skulle kunna vara svåra för någon. Hon talar hela tiden väldigt tydligt. Minsta instruktion blir samtidigt en språklektion, inte för alla, men för att inkludera alla
Barnen lugnar sig snart för nu ska de få lyssna på sin favoritsaga – bockarna Bruse.
– Jag tror jag kan läsa den varje dag i en månad och de tröttnar inte. Det är något i berättandet, i språket och att de gör egna bilder. Sagorna verkar också ha något universellt i sig eftersom de funkar så bra även med nyanlända, säger Anne Fridjonsson.
Hon börjar läsa, eller snarare berätta, för hon kan förstås sagan utantill vid det här laget. Hon dramatiserar med rösten och väntar in barnen när hon vet att de kan replikerna.
– Klamp, klamp, klamp! ropar barnen i kör och när hon kommer till slutet:
– Snipp, snapp, snut, nu var sagan slut.
Folksagornas uppbyggnad med en inledning barnen känner igen, ”Det var en gång”, med upprepningar (ofta tre gånger, som i bockarna Bruse) och ett lyckligt slut, tilltalar barnen och skapar igenkänning, tror Anne Fridjonsson.
Att börja eftermiddagen med högläsning lugnar gruppen och gör den redo för samlingen. När vi besöker fritidshemmet är det nästan jul och dagens lucka i ”snällkalendern” öppnas. En elev läser:
– Gör någon glad som behöver det!
Anne Fridjonsson tar tillfället i akt.
– Glad är motsatsen till ledsen, så om jag är ledsen vad kan du göra då?
– Trösta, säger någon.
– Ja precis, så om någon varit ledsen då kan ni göra den personen glad igen!
I en läslåda ligger bilder från sagan som barnen använder för att själva berätta sagan för varandra.
Efter samlingen får vi vara med när en grupp elever visar hur de använder läslådorna. I en låda ligger laminerade bilder från en saga. Utifrån bilderna får barnen berätta sagan för varandra. Även om det är bilder från Bockarna Bruse som de just hört, går barnen i gång direkt. De leker med bilderna av trollet och bockarna och lever sig in i sagan en gång till.
– Åh nej, ta inte mig som är så liten … piper en av eleverna. En annan börjar sjunga: ”Lilla bocken Bruse …”
Läslådorna är en viktig ingrediens för att få i gång barnens eget berättande.
En annan rutin på fritidshemmet är att en grupp elever varje torsdag går till biblioteket och får hjälp att välja ut böcker för veckans högläsning. Biblioteket är navet i skolans lässatsning, klasserna får ofta besök från biblioteket med så kallade ”bok-attacker”, vilket betyder att de får en kort presentation av en ny bok. I bibliotekets fönster lockar nya böcker till läsning och i korridorsbiblioteken som finns utspridda i hela skolan ligger utvalda böcker som föräldrarna kan låna hem för att läsa högt för sina barn.
– Det är inte alltid föräldrarna som hämtar barnen på fritids, men barnen får gärna låna hem böckerna själva också. Jag hoppas att om våra elever möter böcker och läsning under hela sin skoldag, att de då också kan sätta sig med en bok hemma i stället för datorn, säger Anne Fridjonsson.
Jag brinner verkligen för berättelsens kraft och har en stark drivkraft att förmedla läslust till våra elever.
Hon vet ju själv hur mycket det kan betyda för ett barn i den här åldern att få tillgång till berättelser och läsning. Nu är det länge sedan hon själv kom till Sverige som sexåring från Finland, men hon minns hur det var att inte kunna språket och hur hon erövrade det bit för bit genom berättelserna och böckerna. När hon gick ut tvåan hade hon läst alla böckerna i skolbiblioteket och sedan dess har böcker varit hennes livsluft.
– Jag brinner verkligen för berättelsens kraft och har en stark drivkraft att förmedla läslust till våra elever. Får de läsa tillräckligt mycket i tidig ålder kanske de blir så goda läsare att de klarar vidare studier. Det är ett hopp jag har!
Det är också därför som Anne Fridjonsson kom tillbaka till Talldungeskolan efter ett längre uppehåll då hon jobbade på en annan skola, där de flesta barnen kom från en mer gynnsam socioekonomisk miljö och klarade sig bra i skolan.
Anne Fridjonsson, lärare i fritidshem.
– Jag saknade utmaningen och kände att jag kunde göra mer nytta här, säger hon.
Anne Fridjonsson fyller 65 år senare i år, men har inga planer på att sluta jobba. Hon har funnit sitt sammanhang igen och känner att hon har mycket kvar att ge till sina elever.
Förutom att vara lärare i fritidshemmet, undervisar Anne Fridjonsson också i bild, idrott och musik – även här kommer skolans läs- och språksatsning in. För när hon undervisar i till exempel musik är hon extra noggrann med uttal och förståelse, både i svenska och engelska texter, och hon uppmuntrar alltid diskussioner om vad ord betyder. Som häromdagen när de sjungit ”Julen är här”.
– Det var en somalisk flicka som frågade vad som menades med ”mörka länder”. Jag bad henne titta ut genom fönstret och vi kunde konstatera att det var alldeles mörkt ute trots att det var mitt på dagen. Det var så fint att hon kände att hon vågade fråga! säger Anne Fridjonsson.
Alla skolans lärare i fritidshem har gått en utbildning i transspråkande.
– Det handlar om att ta vara på de olika kulturerna och språken på skolan. Alla ska känna sig inkluderade genom att vi till exempel lyssnar på musik från olika länder eller att jag frågar hur man säger ”tack” på olika språk. Vi gör helt enkelt språk till något spännande!
Elever förknippar läsning med skolan
Marcus serverar läslust till mellis
Anna Ekström: ”Fritidshemmet ska stimulera elevers läsintresse”
Boktips Ny bok av två specialpedagoger.
Reportage Biblioteket blir ett escape room som inspirerar till läsning.
Pedagogiska tips Fritidsläraren om övningarna som får eleverna att utveckla kreativitet och samspel.
Gästkrönika Att sätta ihop ett arbetslag kräver fingertoppskänsla. Tyvärr verkar tjänstefördelningen på fritidshemmet snarare styras av slumpen, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Jag kan inte trolla fram pengar – men jag kan prioritera tid till rätt saker, skriver Sofia Grimm.
Gästkrönika Jag älskar fritids. Men jag ska vara ärlig. Det är inte alltid lätt att känna sig stolt, skriver Sandra Helgöstam.
Forskning Man behöver synliggöra skillnaderna och ta tillvara båda verksamheternas intressen och kvaliteter, säger Richard Andersson.
Fokus ”Det gäller att hitta en balans mellan fritt och styrt” säger forskaren Lina Lago.
Fokus Ju mer lärarlett på rasten desto mindre initiativ och kreativitet hos barnen, menar forskaren Eva Kane.
Krönika Åsikterna om hur mycket lärare ska styra leken går isär, skriver Sara Djurberg.
Fokus Slut på bråk och utdragna konflikter på fotbollsplanen.
Fokus Fem skäl till att arbeta aktivt med att främja barns egeninitierade lek på fritidshemmet, enligt läroplanen och forskning.
Fokus Mindre bråk och gladare elever med styrda aktiviteter.
Fritidshem I dag firas Fritidshemmens dag över hela landet. På Fjärås Bräckaskolan i Kungsbacka kommer det att gå undan – för där ordnas lådbilsrace i år igen.
Debatt Att införa reglerad planeringstid för lärare i fritidshem är ett viktigt steg mot att förbättra kvaliteten på undervisningen, skriver Hadar Nordin.
Debatt Under sommaren går många fritidshem på sparlåga. Personalstyrkan är reducerad, vikarier sätts in med kort varsel och pedagogisk tanke saknas, skriver läraren i fritidshem Purna Thapa.
Behörighet När vi utbildade oss sa de att vår framtid skulle bli ljus, men så känns det inte nu, säger läraren i fritidshem.
Pedagogiska tips I skrivarverkstaden på Bryggans fritidshem på Hanvikens skola i Tyresö gör eleverna egna böcker och får tips av läraren i fritidshem Helén Englund Dock.
Lärarpriser Vi lärare i fritidshem utgör första linjen för att motverka konflikter och skapa trygghet i skolan, säger Gustav Sundh, som tilldelas en fint pris.
Undervisning Vilket av läroplanens områden är roligast att undervisa om i fritidshemmet – och vilket är knepigast? Vi bad tre lärare svara.
Forskning Mellanmål och andra rutinsituationer på fritidshemmen måste utgå från en pedagogisk idé, framhåller forskaren Karin Lager i en ny studie.
Så gör vi Det är många barn som är osäkra i dag, så vi måste jobba för att alla ska vara trygga, säger Marie Estéen, lärare i fritidshem.
Särskilt stöd Personal på fritidshem har kunskap om elever som skolan saknar, kunskaper som behövs för att ge barnen stöd – men många skolor är dåliga på att ta tillvara dessa kunskaper. Det slår Skolinspektionen fast.
Debatt Fritidshemmet är en arena där barn kan utveckla sitt ledarskap, något som borde lyftas fram mer, skriver Andreas Härjefors.
Forskning Lokaler som inte är ändamålsenliga påverkar verksamheten, säger Forskaren Christina Grewell.
Krönika Varför ses inte emotionell sensitivitet som något positivt, frågar sig Irina Eriksson.
Reportage Lugnare och gladare barn när fritidsavdelningen går till skogen fyra dagar i veckan.
April, april Det kan droppa färg från taket i matsalen, eftersom det är nymålat. Så sätt skoskydd på huvudet så att ni inte får färg i håret!
Elevhälsa Det känns lyxigt att ha ett nära samarbete med elevhälsan. Det säger Malin Tärnklint, lärare i fritidshem på Svanetorpskolan i Burlöv. Kuratorn eller specialpedagogen deltar i möten med fritidshemmets personal varje vecka och besöker verksamheten då och då.
Gästkrönika Jag älskar att lyssna på barns samtal och få en inblick i deras värld, allt från prat om kärlek, vem som bäst av Ronaldo och Messi till det hemska som hände i Örebro. När vi har fem tysta minuter på lunchen eller mellis dödar vi lite de samtalen, skriver Andreas Härjefors, blivande lärare i fritidshem.
Fackböcker Matematik i fritidshemmet är ett ”görande”, menar Anna Wallin. ”Den blir en del av spelet som spelas eller leken som leks.”
Gästkrönika Helt ärligt har jag genom åren funderat mer än en gång på om det bara är dags att hänga upp den gula västen på kroken och tacka för mig efter alla år, skriver Andreas Härjefors som utbildar sig till lärare i fritidshem.
Krönika Barn som inte går att ha i klassrum, vad beror det på? Vi behöver se de verkliga orsakerna till stöket i skolan, i stället för att skylla på elever och lärare, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.
Pedagogiska tips Det bästa är att eleverna kan vara delaktiga och aktiva i hela processen och att de får skriva, beskriva och förklara, säger läraren i fritidshem Bobby Svensson.
Reportage Här bjuds idrottsföreningarna in till fritids – ”en del av vårt kompensatoriska uppdrag”.
Pedagogik Om fritidshemmets blick på undervisning ges legitimitet även för andra skulle vi kunna komma närmare gemensamma tolkningar och tillsammans arbeta för elevens bästa, säger läraren i fritidshem Lowisa Hanzén.
Gästkrönika En av mina hjältar i detta yrke sa en gång: ”Du får aldrig glömma bort den tredje pedagogen, Tony! Det är en mycket viktig del av ditt uppdrag och ditt pedagogiska ansvar”, skriver läraren i fritidshem Tony Jönsson.
Fritidshem Tre lärare i fritidshem om fritidspedagogikens speciella glädjeämnen och hinder.
Krönika Nu blir det mest barnförvaring på vissa fritidshem, medan elever på andra fritidshem får chansen att utvecklas inom de olika områden som läroplanen beskriver, skriver redaktör Sara Djurberg.
Pedagogiska tips Med frågekort i nyckelringen är Åsa Anevik alltid redo för samtal om högt och lågt.
Krönika Ett väsentligt samtal vi behöver ha på våra skolor handlar om att en stor del av planeringstiden är, och bör vara, reflektion, skriver Sofia Grimm, biträdande rektor och lärare i fritidshem.
Planeringshaveriet Planeringstid för lärare i fritidshem ska regleras. I en statlig utredning om lärares dokumentation filas nu på ett förslag om hur många timmar per vecka som minst krävs.
Planeringshaveriet När det inte finns tid till planering är det omöjligt att leverera på uppdraget, säger Anna Olskog, ordförande i Sveriges Lärare.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare vill se en reglering av planeringstiden. Kravet är centralt i yrkandet som lämnats över till SKR.
Planeringshaveriet Sveriges Lärares experter tipsar om hur du kan argumentera för mer planeringstid i samtal med din rektor – med hänvisning till styrdokument och kollektivavtal.
Planeringshaveriet Sveriges Lärare i Ludvika har nyligen fått ett lokalt avtal för planeringstiden för lärare i fritidshem.– Det känns bra att ha ett avtal på plats efter ett års förhandling, säger ordförande Ann-Margret Svendsén.
Planeringsthaveriet Det känns jättebra. Vi har alltid haft den tiden under mina femton år på jobbet, säger läraren i fritidshem Daniel Pettersson.
Planeringshaveriet Det krävs tid för att komma in djupare i de pedagogiska frågorna, säger läraren i fritidshem Cathis Williams.
Debatt I stället för att begränsa fotbollen på raster och fritidstid behöver vi som pedagoger vägleda och stötta barnen när de spelar, skriver blivande läraren i fritidshem Andreas Härjefors.
Krönika Du som är rektor, var rädd om de få lärare i fritidshem du har, framför allt de som brinner för fritidshemmet, skriver läraren i fritidshem Irina Eriksson.