Hamid & Maria om problemet med religiösa friskolor

I nya avsnittet diskuteras bland annat Plymouthbrödernas skola, hemundervisning och eventuella luckor i lagstiftningen.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Senaste avsnittet av podden Hamid & Maria handlar om ett ganska marginellt fenomen inom Skolsverige men som ändå rör upp väldigt starka känslor.

Utbildningsminister Anna Ekström vill förbjuda all nyetablering av religiösa friskolor. Vad har hon för argument för det? I senaste avsnittet av Hamid & Maria debatterar skolchefen Hamid Zafar och högstadieläraren Maria Wiman för- och nackdelar med de här skolorna, som i ärlighetens namn är rätt ovanliga i Sverige.

– En udda företeelse här men blickar man ut i Europa så är de väldigt vanliga. Är det kanske vi som är extrema, frågar sig Hamid Zafar som i poddavsnittet berättar flera historier från hans besök på religiösa friskolor från tiden då han jobbade på Skolinspektionen.

Maria Wiman, som jobbar i en helt vanlig skola, berättar om tillfällen då djupt religiösa elevers släktingar kommit på besök för att kontrollera att det inte skett något som strider mot deras religion.

– Jag har till exempel haft en elev som var Jehovas vittne, och föräldern ville inte att barnet skulle få undervisning i politik eftersom de tycker att Gud bestämmer allt.

I tidigare avsnitt av podden har det varit vanligt att Hamid och Maria varit oense och haft helt olika syn på ett ämne inom skolvärlden. Men vad gäller synen på religiösa friskolor är de överens.

– Hur långt ska föräldrarna få utöva inflytande över sina barns livsåskådning? Hur väl rimmar det med Barnkonventionen? Jag är mycket tveksam. Tyvärr finns det ju ”foliehattsföräldrar”, som tror att det finns en komplott och att samhället försöker indoktrinera människor, säger Hamid Zafar i podden.

Lyssna på Hamid & Maria