Lägst hittills – nu vill färre starta friskola

Antalet ansökningar till Skolinspektionen om att starta friskola är mindre än hälften jämfört med 2022.

Skolinspektionen konstaterar att antalet ansökningar om att starta friskola mer än halverats sedan 2022. Fortfarande är skolkoncernerna de vanligaste avsändarna.

LÄS ÄVEN: Skolinspektionen: "Brister på varannan skola”

Under 2023 har Skolinspektionen tagit emot 99 ansökningar om att antingen starta eller utöka fristående skolor. Det är mindre än hälften jämfört med 2022 och enligt Skolinspektionen den lägsta siffran sedan myndigheten började redovisa statistiken.

Det stora tappet står koncernerna för, medan ansökningar från stiftelser och ideella föreningar ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Samtidigt handlar 60 procent av ansökningarna om att utöka en redan existerande skola, och 40 procent om nyetableringar.

Orsakerna bakom raset

Enligt Skolinspektionen finns flera tänkbara förklaringar till de sjunkande siffrorna.

– En förklaring kan vara att vissa avstår från att ansöka om tillstånd om vi har konstaterat brister i deras verksamhet när vi har gjort tillsyn. En av de vanligaste orsakerna till avslag de senaste åren har varit att vi sett brister i den befintliga verksamheten, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo, i ett pressmeddelande.

Men Skolinspektionen räknar också med att inflation och höjda räntor påverkar viljan till nyetablering – precis som att Skolinspektionen höjt avgiften för ansökan.

– Men vi kan även konstatera från tidigare ansökningsomgångar att en vanlig synpunkt från kommuner är att utbildningsutbudet är väl tillgodosett och att det till och med kan finnas en överkapacitet av utbildningsplatser, säger Carin Clevesjö chef för Skolinspektionens tillståndsenhet, i pressmeddelandet.

Det är dock viktigt att notera att uppköp inte ingår i statistiken eftersom dessa inte kräver tillstånd från Skolinspektionen – även om myndigheten gör en ägar- och ledningsprövning även i dessa fall.

Att antalet ansökningar varierar mellan åren är inte ovanligt. Men de senaste åren har det

”Behöver inte innebära färre friskolor”

– De förändringar vi ser nu med ett mindre antal tillståndsansökningar behöver inte betyda att det blir tydligt färre friskolor som startar kommande år, säger Helén Ängmo.

Ytterligare en förändring kan vara att reglerna för skolstart har skärpts.

Tillstånd kan inte längre ligga vilande, utan skolan ska starta inom två år.

Ansökningar om distansundervisning har också minskat, från 43 förra året till 13 i år.

LÄS ÄVEN: Glädjebetyg på Lundsberg – ”Prata om lärares moral”