Academedia-lärares uppgifter läckta på nätet: ”Det är kränkande”

Hundratals dokument med uppgifter om 169 lärare inom Academediakoncernen låg i flera dygn på en öppen Google drive för vem som helst att läsa och ladda ner

Känsliga uppgifter om lärare på 30 olika skolor inom Academedia låg helt oskyddade på nätet.
Bland annat ska både elevers och rektorers omdömen om lärarna ingå i den data som legat öppen.

Hundratals dokument med uppgifter om 169 lärare låg i flera dygn på en öppen Google drive för vem som helst att läsa och ladda ner, rapporterar Aftonbladet. Det handlar om lärare på 30 skolor runt om i hela landet, inom alla Drottning Blanka-gymnasier, Snitz-gymnasierna och Cybergymnasiet.

– Det är många som laddat ner och läst dokumenten, teoretiskt sett kan en miljon människor ha spridit det här, säger en anonym lärare inom koncernen till tidningen.

De läckta uppgifterna gör också tydligt att den kritiserade praxisen att använda elevers omdömen om lärare – så kallade ”utbildningsvärderingar” (UU) – som underlag vid lönesättning alltjämt praktiseras inom koncernen.

Christian Liljeros

Facket larmade om läckan

Det var Sveriges Lärares arbetsplatsombud som först slog larm till ledningen om att dokumenten låg oskyddade på nätet. Christian Liljeros är förhandlingsombud inom Sveriges Lärare Academedia, och han säger att elevomdömenas påverkan på lärarnas löne- och karriärutveckling är en återkommande källa till konflikt mellan fack och arbetsgivare.

– Det är inte första gången vi bråkar om detta. Stundom lyssnar arbetsgivaren på kritiken och tonar ner eller minskar på användningen, men en annan gång försvarar dem det i stället, säger han till Vi Lärare.

– Varje tillfälle det här kommer upp så är vi tydliga med att vi fördömer den här användningen. Så sent som i våras så var vi tydliga i vår kritik och varnade de för de skadliga effekterna.

Vika är de skadliga effekterna?

– Det är ett farligt anammande av en marknadslogik. Vi lärare tycker inte att elever ska ses som kunder och skolan ska inte vara en marknad. Men det är det som detta cementerar.

”Måste reglera friskolor mycket hårdare”

Skolminster Lotta Edholm (L).

Skolminister Lotta Edholm ser nyheten som en bekräftelse på att friskolesektorn behöver stramas upp.

– Det känns som måndag hela veckan när media kontinuerligt avslöjar nya friskoleskandaler. Det gör att jag stärks i min övertygelse om att vi måste reglera friskolor mycket hårdare, säger hon till Aftonbladet.

De läckta handlingarna är kopplade till att de 169 drabbade lärarna har sökt förstelärartjänster. Förutom privata uppgifter som namn, ort, arbetsplats och personnummer innehåller dokumenten information om vilka lärare som ska få tjänsterna, och vad som ligger till grund för besluten.

Risk för dålig arbetsmiljö

Christian Liljeros ser en risk att arbetsmiljön för både de lärare och rektorer som berörs av läckan kan bli ohållbar.

– Det kan leda till väldigt svåra och oönskade situationer för alla på arbetsplatsen. Legitimiteten för de som har sökt och fått förstelärartjänster kan komma att ifrågasättas, och samtidigt kan de som sökt och inte fått tjänsten bli ännu mer kränkta när bevekelsegrunderna är öppna för alla kollegor.

Han menar även att det finns en risk att läckan i värsta fall kan påverka enskilda lärares karriär på sikt.

– Hypotetiskt skulle känsliga personuppgifter eller de här läckta vitsorden från rektor som kan läsas av kollegor, allmänheten och framtida arbetsgivare kunna vara direkt skadliga för våra medlemmar, säger han.

Academedia: Elevernas utvärdering väger inte tungt

Jens Levin är utbildningsdirektör för flera av de drabbade skolorna, och han säger till Aftonbladet att det är ett ”mänskligt misstag i delningsinställningarna” som orsakat läckan, och att man fortfarande efter två veckor analyserar omfattningen.

Han säger också att koncernen ska sluta använda UU vid försteläraransökningar, men menar samtidigt att de inte vägt tungt i processen tidigare heller.

– Undervisningsutvärderingar är en mycket liten del i ett exempel på en sammantagen bedömning, de ska snarare ses som ett verktyg för individen, säger han.

Aftonbladets granskning av dokumenten visar dock att UU tas upp angående en femtedel av lärarna, ofta som motivering till att läraren ska få förstelärartjänsten och högre lön.

Fackets tips till drabbade

  • Sveriges Lärare uppmanar alla lärare som drabbats av läckan att göra enskilda anmälningar till Integritetsskyddsmyndigheten.
  • Då lagstiftningen inte tillåter att facket företräder medlemmar juridiskt i sådana ärenden kan den enskilda som drabbats allvarligt komma att behöva väcka talan i tingsrätten.
  • Alla medlemmar som tror sig vara drabbade är dock välkomna att kontakta facket om frågor och vägledning.