Agnes Wold: "Därför är utbildningsministern årets kvinna”

Agnes Wold håller Anna Ekström som årets kvinna efter jobbet under pandemin. Foto: Johan Strindberg och Emelie Asplund
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Svenska folket väljer Agnes Wold till årets kvinna på internationella kvinnodagen.
När hon själv får välja en person, svarar hon utbildningsminister Anna Ekström (S).
– Väldigt bra gjort att hålla skolorna öppna, säger Agnes Wold till Läraren.se.

LÄSTIPS: Skärper smittspårningen i skolan

– Man borde applådera lärarna, som de gjorde med vårdpersonalen förra året.

Det säger Agnes Wold, numera rikskänd läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet. En person som sedan tidigare undervisar läkarstudenter, och som under pandemin kommit att bli mer eller mindre synonym med folkbildning.

Hennes status är en oväntad pandemieffekt:
I en undersökning som Aftonbladet gjort med 1 200 svenskar, väljer 15 procent henne som årets kvinna 2021.

”Sverige ett gott exempel”

Själv skickar hon kronan vidare. Mottagaren är utbildningsministern.

– Jag tycker att Anna Ekström rakryggat stått upp för hur viktig skolan är, tillsammans med Folkhälsomyndigheten, att man så mycket som möjligt ska hålla skolorna öppna.

– Det var hon ju ensam om i hela världen i våras, och det tycker jag var väldigt bra gjort. Sen följde de andra nordiska länderna, de ångrade att de stängt skolorna. Sverige blev ett gott exempel, säger hon.

Till de lärare som vill gå efter en försiktighetsprincip, att finns det risk att smittas på jobbet ska man inte vara på jobbet. Vad säger du till dem?

– Jag förstår att det kan kännas oroligt, att det är en tyngd på axlarna. Och de gör en jätteviktig insats, för social isolering är väldigt farligt för barn. Men det finns inga riskfria jobb för den som arbetar med människor, det gäller lärare, sjuksköterskor och spårvagnschaufförer – väldigt viktiga jobb, säger Agnes Wold.

LÄSTIPS: ORO OCKSÅ EN ARBETSMILJÖFRÅGA

Samtidigt betonar hon att den enskilt största riskfaktorn är ålder.

– Det är en dödlig sjukdom, men risken är väldigt liten. Om man är över 65 år så kanske man ska be sin arbetsgivare om en uppgift där man inte har elevkontakt. Så gör vi inom vården. Men jag tycker att man framför allt ska tänka på vilken insats man gjort i Sverige under pandemin. Det är oerhört viktigt att barn inte dras in i vuxnas oro, att barn har sina normala liv och inte sitter hemma. Många är arga för att man inte låter föräldrar ta sina barn ur skolan. Men det handlar ju alltid om att det är föräldrarna som är rädda för smitta, säger hon.

Virologen Fredrik Elgh i Umeå, vill stänga skolan. De så kallade 22 forskarna är också medicinutbildade, några inom adekvata fält. De vill också stänga. Hur kan era slutsatser vara så olika?

– Det beror på hur rädd man är som person. Man vill förebygga all risk. Och som jag ser det så är det helt omöjligt, och barn löper ingen risk. Och passar man barn eller har barn eller är lärare, så finns det en risk att smittas. Men det är ett superviktigt jobb. Det är viktigare att skolan är öppen än att bussar och spårvagnarna går, säger Agnes Wold.

”Feministisk politik”

Och om Sveriges pandemipolitik säger hon:

– Den är feministisk. Skolan är öppen, kvinnor kan arbeta. Men det har jag inte vågat säga än. Man vet ju inte hur det skulle drabba Anders Tegnell.

LÄS ÄVEN

Läraren: ”Inflation i anpassningar”

Gravida får rätt till coronaersättning

Nya testregler på jobbet – detta gäller för skolan