Därför är IES och Waldorf ­undantagna

Skolminister Anna Ekström (S) är öppen för att skärpa kraven för IES, men inte Waldorf.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Alla skolor sliter för att hitta legitimerade lärare.
Utom Internationella engelska skolan och Waldorfskolorna.
Det är undantagna i skollagen.

Engelska skolan har tjänat miljarder och Waldorfskolorna har kört sitt eget race med vad många menar ovetenskaplig pedagogik.

Nu höjs flera röster för att undantaget att de inte behöver ha legitimerade lärare ska tas bort.

– Vi vill skärpa skollagen så att undantagen förändras, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna.

Lärarförbundet är inne på samma linje.

– Vi har precis börjat gräva i det här med Internationella engelska skolan. Vi har inte riktigt observerat det undantaget tidigare.

– När IES satt i system att rekrytera svensktalande barn är det inte bra att lärarna inte behöver ha svensk behörighet. Ett annat problem är att forskning visar att svensktalande elever dessutom lär sig mindre om de undervisas i engelska i andra ämnen än engelska, säger Per Båvner, utredare på Lärarförbundet.

Waldorfskolorna då?

– Waldorf hade fler undantag tidigare, betyg bland annat. Men Jan Björklund tog bort en del undantag. Det rimliga är att när man inordnade Waldorf i skollagen och läroplanen ska man också ha legitimerade lärare. Vi tycker inte att det ska finnas några undantag, säger Per Båvner.

Skolminister Anna Ekström (S) är öppen för att skärpa kraven för IES, men inte Waldorf.

– Skolverket har föreslagit att detta undantag (IES, reds anm) på sikt ska tas bort. Just nu råder det dock stor lärarbrist, och mot bakgrund av det är det samtidigt bra om det finns möjlighet för engelskspråkiga lärare med en god lärarutbildning från andra länder att kunna bidra i undervisningen här i Sverige, säger Anna Ekström till Läraren.

– När det gäller Waldorf finns en lång tradition i Sverige och ett krav på legitimation även för Waldorflärare skulle försvåra dels huvudmän för Waldorfskolor att rekrytera personal, dels för redan utbildade Waldorflärare som genomgått Waldorflärarutbildningen i tron på att det var tillräckligt för att kunna undervisa i Waldorfskolor. Jag anser därför inte att det är angeläget att nu arbeta för att ta bort dessa undantag.

IES: Försöker alltid hitta bästa personalen

– Undantaget i lagen innebär inte att vi inte har kompetenta lärare. Tvärtom. Förra läsåret hade IES 2 100 lärare, varav 84 procent hade antingen en internationell eller en svensk lärarutbildning. Vi lägger mycket tid och kraft på att anställa den bästa personalen till våra skolor, säger Linda Norberg som är pressansvarig för IES.

LÄS ÄVEN

Ekström: Krav på lärarleg för Waldorf inte aktuellt