Ekström: Krav på lärarleg för Waldorf inte aktuellt

Utbildningsminister Anna Ekström svarar om Waldorfskolornas undantag för legititimationskravet.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

Allt fler vill ha krav på lärarlegitimation i Waldorf­skolor, men regeringen säger nej. ”Det är inte angeläget”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Waldorfskolor och Internationella engelska skolan behöver inte anställa legitimerade lärare. De är undantagna i skollagen.

Efter tv-dokumentären ”De utvalda barnen” och Internationella engelska skolans rekordvinster har kraven på att undantaget ska försvinna ökat.

Politiker som Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson, vill ”skärpa skollagen så att undantagen förändras”. Och den tidigare Waldorfläraren Lisa (se nästa uppslag) tycker att det är självklart med legitimationskrav på Waldorfskolorna.

”Lång tradition”

Skolverket vill avskaffa undantaget för skolor som bedriver all undervisning på engelska, men har inte sagt något om Waldorfskolorna. Utbildningsminister Anna Ekström är inne på samma linje. Hon tycker inte att beslutet brådskar, med dagens stora lärarbrist.

Bör inte legitimationskravet gälla Waldorf?

– När det gäller Waldorf finns en lång tradition i Sverige och ett krav på legitimation även för Waldorflärare skulle försvåra för både waldorfskolor att rekrytera personal och för redan utbildade Waldorflärare som genomgått Waldorflärarutbildningen i tron att det var tillräckligt för att kunna undervisa i Waldorfskolor. Jag anser därför inte att det är angeläget att nu arbeta för att ta bort dessa undantag, säger Anna Ekström till Specialpedagogik.