Kändisarna som försvarar Waldorf och antroposofin

Skådespelarna Maria Lundqvist, Jessica Zandén och Henrik Schyffert samt författaren och journalisten Göran Rosenberg har alla ryckt ut till Waldorfrörelsens försvar.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Specialpedagogik

De är kända, högljudda och välartikulerade. Och stöttar Waldorf när det behövs.

Senast den kändistäta Waldorf-lobbyn höjde rösten var när den antroposofiska vårdcentralen Vidarkliniken i Järna stängde efter att Region Stockholm sagt upp avtalet eftersom behandlingen vilade på ovetenskaplig grund.

Samma terminologi som Stockholms universitet använde när de kastade ut Waldorflärar-utbildningen för drygt tio år sedan.

Då skrev skådespelartrion Jessica Zandén, Maria Lundqvist och Henrik Schyffert en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med musikern Stefan Sundström.

I Svenska Dagbladet var det professorerna i idéhistoria Sven-Eric Liedman och Ronny Ambjörnsson som tillsammans med författaren Agneta Pleijel och Skolverkets tidigare chefsjurist Göte Appelberg som ville rädda Waldorflärar-utbildningen.

Journalisten och författaren Göran Rosenberg är också en stark försvarare av Waldorf och antroposofin.

Och på många Waldorfskolors webbplatser lyfts kändisar med Waldorfband fram. Några exempel på tidigare elever är Noomi Rapace, Susanne Osten, Annie Lennox och Sandra Bullock, medan exempelvis Ingmar Bergman, Liv Ullman, Kay Pollack och Art Garfunkel används i egenskap av Waldorfföräldrar.

– Det går inte att underskatta betydelsen av att ha delar av kultureliten i ryggen, kända personer har över huvud taget varit viktiga för att legitimera Waldorf, säger Håkan Blomqvist, tidigare antroposof, medgrundare av Humanetiska förbundet, numera Humanisterna, och författare till skriften ”Tio skäl att säga nej till Waldorfskolor”.

– Jag har debatterat med många religiösa grupperingar men aldrig fått så mycket skäll och kritik som från antroposoferna. Lustigt nog, eftersom de ska vara det mjuka alternativet.