Här är alla behöriga: ”Lärarnas marknad”

”Det märks att det är lärarnas marknad nu”, säger Magnus Johansson, enhetschef i Linköping. Här med lågstadierektor Jonas Gårdstam. Foto: Susanne Kronholm
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Berzeliusskolan i Linköping har haft lätt att få tag i behöriga lärare.
På högstadiet är alla legitimerade.
– Vi har haft ett gott rekryteringsläge i fler år, säger enhetschefen Magnus Johansson.

I hjärtat av Linköping ligger Berzeliusskolan. Den är lika populär bland elever som lärare.

– Vi har dubbelt så många som vill gå högstadiet, än vad vi kan ta emot, säger enhetschefen Magnus Johansson.

Skolan har närmare 2 000 elever och är indelade i flera rektorsområden.

Ett av dem, högstadiet Gamma med 250 elever, har 100 procent legitimerade lärare, enligt Skolverkets statistik. De andra ligger inte långt efter.

– Vi hade en ledig tjänst i kemi på gymnasiet nyligen. Vi fick 17 behöriga sökanden, varav fyra hade disputerat, säger Magnus Johansson.

Är det lika många sökanden till tjänster på högstadiet?

– Nej, med det är många, även om det var enklare att hitta behöriga lärare för några år sedan. Det märks att det är lärarnas marknad nu, säger Magnus Johansson.

Det finns flera förklaringar till den höga behörigheten på Berzeliusskolan, enligt Magnus Johansson. Läget, skolans goda rykte och en stor lärarutbildning i Linköping är några.

– Det är klart att det är en fördel att vara utbildningsort. Vi tar hand om våra lärarstudenter som vill vara kvar.

Lönerna då?

– Ja, Linköping ligger bra till i regionen. Det har funnits en långsiktighet på att lyfta lärarlönerna de senaste fyra–fem åren. Utöver ”märket” som brukar användas som riktlinje har kommunen lagt på ytterligare upp till 1,5 procent vissa år för lärarna.

Så era lärare lockas inte över till andra skolor med högre löner?

– Nej, men det kan vara så att en liten kommun eller en friskola behöver locka med lön. Men det handlar om enstaka lärare.

Vad bör göras för att behörigheten i svenska skolor ska bli lika hög som på Berzeliusskolan?

– Skolan måste vara en attraktiv arbetsplats med god arbetsmiljö. Som lärare måste du känna att du får tid att utvecklas. Du måste bli sedd. Jag tycker att de mjuka faktorerna glöms bort i diskussionen om lärarbristen.

– Arbetsmiljöfrågorna kommer att bli ännu viktigare. Och tillsammans måste vi hjälpas åt att få ordning på den sociala turbulens som finns i samhället och som sprids i skolorna, säger Magnus Johansson, som menar att mediebilden som också sprids av lärare och skolpersonal skrämmer många.

– Det handlar om statusfrågor och hur medborgarna ser på lärarna. Kravbilden på en lärare, inte minst från föräldrarna, är i det närmaste omöjlig att uppnå. Det måste vara rimliga förväntningar.