Kö till lärarlegitimation – nya lärare drabbas

Nya lärare får svårare att söka jobb när legitimationen dröjer.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Fyra månader är den tid som Skolverket har på sig att processa ansökningar om lärarlegitimation. I år har nästan 13 000 ärenden hanterats och av dem har cirka 1 500, eller 12 procent, tagit längre tid än så. Det visar en granskning av Sveriges Radios Ekot.

Utan lärarlegitimation kan lärare inte få fast anställning, och situationen riskerar även att påverka lönen för nyutexaminerade. På Lärarnas Riksförbund (LR) är man kritiska.

– Det här försvårar för nya lärare och jag är förvånad att det fortfarande ser ut såhär. Vid det här laget borde det finnas rutiner på plats. Du måste ha leg för att få tillsvidareanställning och för att sätta betyg, så det påverkar vilken tjänst du kan få, säger Åsa Fahlén, ordförande på LR.

Som skäl till förseningarna anger Skolverket ett ökat inflöde av ansökningar på grund av att fritidspedagoger sedan sommaren omfattas av kravet på lärarlegitimation.

– Sommarens beslut var ju någonting de visste om, så mängdökningen borde man ju varit beredd på. Jag tycker att det är dåligt att man inte haft bättre framförhållning, säger Åsa Fahlén.

Anders Rabenius är enhetschef på Skolverket, och han medger att myndigheten kunde ha varit bättre förberedd.

– Självklart kan man tycka att vi skulle ha känt till det här och hanterat det. Samtidigt är det ingen exakt vetenskap. Det har skapat lite längre väntetid för vissa lärare, men vi har fortfarande en genomsnittlig handläggningstid på tre månader, säger han.

Skolverket vidtar nu under en period särskilda åtgärder för att komma tillrätta med situationen.

– Vi kör igång en övertidsinsats som pågår under hela hösten, samtidigt som vi bara prioriteringar ren handläggning och pausar verksamhet som inte hör till kärnuppdraget, säger Anders Rabenius.

Som längst planeras insatsen pågå ett halvår.

– Vi räknar med att det här ska vara klart så snart som möjligt, och vi ser april som en bortre gräns, säger han.

Åsa Fahlén på LR uttrycker en frustration över trögheten i systemet.

– Man ju tänka sig att det finns ett antal som är färdiga lärare till jul och vill ha en anställning i januari. Det är klart att det inte är fullgott för dem om de tvingas vänta till april. Det ställer till mycket för dem, säger hon.