Svenske astronauten svarar på elevernas frågor från rymden

Fysikläraren Kristoffer Åberg och åttondeklassaren Olle Grejder på Vialundskolan i Kumla är delaktiga i frågestunden med svenske astronauten Marcus Wandt under hans rymdresa.

Marcus Wandt är Sveriges senaste astronaut i rymden.
Där ska han svara på frågor från elever från Kumla.
– Jag är oerhört stolt över att mina elevers frågor finns med, säger fysikläraren Kristoffer Åberg.

Fysikläraren Kristoffer Åberg hittade tävlingen av en slump. Asero, ett initiativ av europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen, som strävar efter att integrera rymden i undervisningen.

Alla Sveriges grundskole- och gymnasieelever inbjöds att ställa frågor om rymden direkt till den svenske astronauten Marcus Wandt som reser till den internationella rymdstationen ISS.

Jury valde ut Olles frågor

Mängder att frågor skickades in och en jury med ingenjörer och rymdexperter valde ut de fjorton mest intressanta. Två av dem kom från en av Kristoffers elever, Olle Grejder, i 8B.

– Även om alla frågor inte blev utvalda var de en mängd välformulerade och intressanta frågor som eleverna hade tänkt ut. Det gör mig otroligt stolt över elevernas prestation, säger Kristoffer Åberg.

Fysik engagerar alltså elever nu för tiden?

– Oh, ja. Fysik är det roligaste som finns. När man inser att allt utgår från fysiken finns det ingen återvändo. Jag har varit fysiklärare i åtta år. Nej, tolv år, oj, vad tiden går fort när man har roligt, säger Kristoffer Åberg.

Rymden fascinerar

Och rymden är tacksam att undervisa om, enligt Kristoffer Åberg.

– Ja, det fascinerar. Att bara förstå avstånd mellan himlakropparna till exempel. Jag brukar rita en jordglob i ena änden tavlan och så får eleverna sätta ett kryss där de tror att månen befinner sig i samma skala. Det är alltid någon elev som ska skoja och sätta sitt kryss i andra änden. Och det är rätt!

Under 20 minuter kommer astronauten Marcus Wandt att försöka svara på frågorna i direktsändning från rymdstationen.

– Vi får se om han hinner med alla. Blir det några över har det sagts att astronauten Christer Fuglesang tar över från Jorden men vi hoppas förstås att våra frågor svaras från rymdstationen.

Deltar vid frågestuden

Fjorton elever från 8B kommer att åka till Tekniska museet i Stockholm den 29:e januari för att delta när Olle Grejder ska prata med rymdstationen i en livestream.

På Vialundskolan i Kumla ordnar rektorn Johan Varnander just nu med projektorer så hela skolan ska kunna följa sändningen.

– Det blir verkligen spännande att följa. Alla pratar om det och för eleverna som kommer att vara på plats i Stockholm blir det ett minne för livet.

Vad tror du om Olles frågor?

– Eh, ja, alltså jag är ju inte fysiklärare…, säger Johan Varnander.

Hur smälter en iskub i tyngdlöshet?

– Hmm…jag tror att den ångar, och blir pulver eller flyter runt i några droppar…

Åt vilket håll pekar en kompass i rymden?

– Åh… den kanske snurrar helt vilt på grund av gravitationen?

Kanske. För den som vill veta svaren kan man följa sändningen den 29:e här:

LÄS MER:

Fuglesang: Matte- och NO-lärare kan göra jordens skillnad