Längre semester med nytt avtal

Lärarförbundet har slutit ett nytt kollektivavtal för cirka 5000 lärare som arbetar inom föräldrakooperativt drivna förskolor och inom ideella utbildningsverksamheter.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Förbättrade semestervillkor för vissa grupper när två avtal blir ett. Det är en av förändringarna efter att Lärarförbundet har slutit ett nytt kollektivavtal för cirka 5000 lärare som arbetar inom föräldrakooperativt drivna förskolor och inom ideella utbildningsverksamheter.

Två kollektivavtal KFO och IDEA har efter förhandlingar slagits ihop till det nya FREMIA-skolavtalet. Skillnader i de gamla avtalen har nu harmonierats i det nya centrala kollektivavtalet för att underlätta i lokala förhandlingar. De gamla avtalen upphör den 31 augusti i år och det nya avtalets villkor träder i kraft stegvis från 1 september 2021 och under kommande två år.

Ingen ska få det sämre

– Mitt ledord har varit att ingen ska få det sämre efter sammanslagningen av avtalen och vissa, som fram för allt tillhört IDEA, har fått bättre villkor när det gäller exempelvis semester och föräldralön, säger Mardjan Dubois, avtalsansvarig på Lärarförbundet.

Mardjan Dubois, avtalsansvarig Lärarförbundet Foto: Lärarförbundet

Det förbättrade semestervillkoren gäller 40- och 50-åringarna som stegvis får längre semester från 27 dagar fram till 1 januari 2024 då de kommer att ha rätt till 31 respektive 32 dagars semester.

Föräldraledigheter som startar efter den 1 september 2021 kommer att omfattas av de nya förbättrade villkoren i FREMIA-avtalet medan de som inlett sina föräldraledigheten tidigare kommer att gå under de gamla reglerna i IDEA-avtalet.

– Utbetalningen av föräldrarlönen kommer nu att betalas ut löpande och inte uppdelat som tidigare. Tidigare fick de halva föräldralönen innan de gick på föräldraledigheten och sedan var de tvungna att vara kvar i anställningen tre månader för att få den andra halvan, säger Mardjan Dubois.

För grupper som tidigare haft rätt till obekväm arbetstid finns rätten kvar men det kommer inte omfatta nya grupper i det sammanslagna avtalet.

Vid avtalsförhandlingarna i våras fick de kommunalt anställda lärarna 2000 kronor i en engångssumma. Får även lärarna med FREMIA-avtalet den bonusen?

– När vi nämnde den frågan vid dessa förhandlingar så fanns det andra saker på önskelistan hos arbetsgivarna. Bland annat ville de ändra på uppsägningstiderna men det var vi inte beredda att ”sälja bort” för en engångssumma. Jag prioriterade det långsiktiga villkoren i våra avtal. Det är viktigare. Men det förhindrar inte att man lyfter fram en engångssumma i de lokala förhandlingarna om löner, säger hon.

Det nya avtalet börjar gälla den 1 september i år och gäller under två år till den 31 augusti 2023.

Det finns inget centralt angivet löneutrymme, inga kollektiva eller individuella lönegarantier i det centrala avtalet utan löneavtalet bygger på lokala löneförhandlingar med individuellt satta löner. Den nya lönen ska ta fasta på den anställdas arbetsuppgifter, erfarenhet och utbildning.

Är du nöjd med det nya sammanslagna kollektivavtalet?

– Jag är aldrig nöjd men utifrån komplexiteten och omständigheterna att få ihop de här två avtalen med sina olika konstruktioner och bakgrunder till ett nytt avtal så känner jag mig tillfreds då mitt mål var att inte krångla till det eller försämra för någon grupp. Nu får vi alla hjälpas åt att tillämpa avtalet, säger Mardjan Dubois.

Förbered dig inför lönesamtalet

Checklista inför lönesamtal:

• Jämför din lön med de som har liknade befattning. Är du medlem i Lärarförbundet kan du logga in på deras hemsida och använda verktyget ”min lön” där du hittar löner för både lärare och skolledare.
• Undersök om det är brist på just din lärarkompetens i din och närliggande kommuner. Då har du normalt ett gott förhandlingsläge.
• Kontrollera nivån på lönerna på din egen arbetsplats genom att ta kontakt med ombuden i din lokala klubb.
• Är du med i ett nätverk eller någon yrkesspecifik grupp på sociala medier så tveka inte att be om råd och tips bland kollegor som lyckats med sina löneförhandlingar.
• Lista utbildningar eller annat som du lärt dig under senaste året, framhåll det vid lönesamtalet och glöm inte att också lyfta fram vad du redan är bra på och vilka ambitioner du har framöver.

LÄS ÄVEN

Jobba längre än till 65 – så funkar det

Lönecoachens bästa tips för att höja din lön

NYA LÖNELISTOR: Lärarlöner 2021 – se om du har rätt lön