Politiker erbjöds coronaskydd – men lärare nekades

"Skyddsutrustning kan vara avgörande för att en lärare ska må bra och känna sig trygg i klassrummet", säger Niclas Wahlgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn. Bilden är ett montage.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Kammarrättens beslut om att upphäva 2018 års rösträkning låg bakom fredagseftermiddagens extrainsatta kommunfullmäktige i Väggahallen i Karlshamn.

Ett ärende stod på agendan – att rösta fram en ny kommunstyrelse – men innan de 51 ledamöterna släpptes in i idrottshallen kontrollerade kommunens säkerhetschef att samtliga deltagare spritade händer och erbjöds munskydd. Först därefter spred deltagarna ut sig på stolar som var framställda med coronasäkrat avstånd, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Niclas Wahlgrens inlägg på Twitter efter fredagens kommunfullmäktige.
Den omfattande säkerhetsstrategin fick Niclas Wahlgren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Karlshamn, att höja på ögonbrynen. Framförallt eftersom det skiljer sig från skolans verklighet där arbetsgivaren beslutat om att lärare och elever inte ska erbjudas skyddsutrustning.

– När vi hade samverkan centralt den 17 januari sa arbetsgivaren nej till skyddsutrustning i skolan eftersom det lätt kan invagga i en falsk trygghet. Men när en ny kommunstyrelse ska väljas i en stor idrottshall så finns det både handsprit och munskydd. För mig går det inte ihop, säger Niclas Wahlgren till Skolvärlden.

I ett inlägg på Twitter har han ifrågasatt vad som skiljer politikers säkerhet från lärares.

– Jag blir både förbannad och fundersam. Skolan ska vara öppen till varje pris, samtidigt som studier visar att framförallt högstadielärarna är bland de värst drabbade yrkesgrupperna. Det borde vara självklart att införa mer omfattande åtgärder i det läget, säger Niclas Wahlgren.

Många lärare instämmer i kritiken och enligt kommunombudet har oron över att inte kunna följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer långt ifrån minskat.

– Alla räknar med att vi ska göra vårt jobb, men våra behov blir förbisedda. Jag kan inte förstå hur resten av samhället får tillgång till handsprit och skyddsutrustning, men inte skolan. Istället ska vi vädra och hålla avstånd, vilket i många fall är omöjligt eftersom många fönster inte ens går att öppna och klassrummen är trånga.

Att felaktig användning av munskydd inte ger effekt ska uppmärksammas, men det är också viktigt att ta hänsyn till att skyddsutrustning kan påverka lärare psykiskt, påpekar Niclas Wahlgren.

– Skyddsutrustning kan vara avgörande för att en lärare ska må bra och känna sig trygg i klassrummet.

| Foto: Karlshamns kommun.
Christina Svensson, kanslichef och säkerhetsskyddschef på Karlshamns kommun, uppger att de skilda åtgärderna grundar sig i att lärarna träffar samma elever och samma lärargrupper kontinuerligt och har förhoppningsvis gjort de förändringar av rutiner som de kan för att minska risken för smitta.

– Politikerna träffas inte i vanliga fall utan allt har körts digitalt. Den här gången hade vi inte den möjligheten. Så en del i riskbedömningen var att erbjuda munskydd men det fanns även en rad andra åtgärder som var betydligt viktigare, säger hon till Skolvärlden.

Vad skiljer politikers säkerhet från lärares?

– Att det är två så olika situationer. Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och har dessutom medicinskt ansvarig sjuksköterska till vår hjälp för att säkerställa så bra åtgärder vi kan i olika situationer.

Många lärare vittnar om att det är omöjligt att följa rekommendationerna och hålla avstånd hur ser du på det?

– Först vill jag bara förtydliga att det är superviktiga för kommunen att lärare och elever trivs och känner sig trygga men eftersom vi har sett att munskydd kan leda till en falsk säkerhet är det inte en bra åtgärd som en helhetslösning. Vi vill inte att sjuka elever och lärare går till skolan med hosta för att man tror att man är säker för att man bär munskydd. Sedan tycker jag att munskydd är en väldigt isolerad fråga att diskutera. Finns det oro i arbetsgrupper ska det naturligtvis tas om hand så rätt åtgärder genomförs och det är här jag tror att vi borde lägga mer fokus på rätt åtgärder som ger tryggare lärare och inte bara fokusera på munskyddsfrågan, säger Christina Svensson.

Kanslichefens argument att lärarna träffar samma elever och samma lärargrupper kontinuerligt - till skillnad från politikerna som träffas digitalt - håller dock inte enligt Niclas Wahlgren.

– Många pratar som om vi vore en stor familj, men det är inte så verkligheten ser ut. Lärare på gymnasiet eller högstadiet träffar samma elev en eller två gånger i veckan. Eleven har alltså haft många andra kontakter däremellan.

I samband med måndagens samverkansmöte krävde han en förklaring på ”varför arbetsgivaren skyddar politiker men kan struntar i lärarna”.

– Svaret från HR-chefen var att det handlar om två olika situationer. Det kan jag hålla med om till viss del, men snart har vi en ny situation där vi ska öppna upp högstadiet och gymnasiet igen efter att elever och personal inte har träffats sedan innan jul, säger Niclas Wahlgren.

Frågan om skyddsutrustning har inte bara gett upphov till debatt i Blekinge. På lördagskvällen skickade Halmstad kommun ett pressmeddelande där de tidigare munskyddsförbudet drogs tillbaka.

"Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning", säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, i pressmeddelandet.

Enligt kommunens tidigare besked tillät de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola och hänvisade till att det enligt Folkhälsomyndigheten inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten. Förbudet mötte hård kritik från bland annat Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund.

– Jag tycker att det är ett helt katastrofalt beteende att gå ut och förbjuda skyddsutrustning när vi är inne i en pandemi. Jag tycker att det är helt otroligt faktiskt att man gör på det sättet, sa hon till TT.