FHM: Vaccinera barn är inte prioriterat

Barn hamnar långt ner i prioordningen oavsett vad analysen av vaccintesterna på barn visar, enligt Anders Tegnell.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Smittspridningen är stor bland elever och lärare på skolor runt om i Sverige. Men att vaccinera barn och ungdomar kommer långt ned i prioriteringsordningen, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

LÄSTIPS Skralt med covid-bonus till lärare – så gör största huvudmännen

Inom närmaste veckorna väntas Pfizer/Biontech skicka in sin vaccinstudie på barn mellan 12-15 år för ett godkännande till europeiska EMA.

Flera forskare har under de senaste dagarna gått ut i medier och sagt att de anser att barn borde vaccineras parallellt med vuxna i grupp 4 så fort det finns ett godkännade för vaccin. Ett av skälen skulle vara att minska smittspridningen generellt i samhället då de nya varianterna är mer smittsamma.

Hur ser FHM på det?

– När vi vet att vaccinet är godkänt får vi ta med det i analysen. Det är fortfarande så att det finns en väldigt stark åldersgradient för risken att insjukna i covid-19 och hur sjuk man blir. Det övergripande målet är fortfarande att förhindra allvarlig sjukdom vilket gör att barn kommer att hamna ganska långt ned oberoende vilken prioriteringsordning vi gör, säger Anders Tegnell.

LÄSTIPS Ny undersökning: Stor covid-oro i lärarkåren

En grupp utan stora risker

Redan i dag skulle gymnasieungdomar från 16 år kunna finnas med i vaccineringen i Sverige eftersom det finns vaccin som är godkänt i Europa men Folkhälsomyndigheten har satt gränsen vid 18 år.

Varför har ni valt 18 år och inte 16 år?

– Vi satte en gräns som skulle gälla alla vacciner. Vi får se hur utvecklingen blir med tillgången till vaccin och hur smittspridningen sker men återigen det här är inte en grupp som har stora risker och kommer därför komma långt ned i prioriteringsordningen hur vi än gör. Men vi följer förstås utvecklingen på området, säger Anders Tegnell.

Ska barn under 18 år, som är i riskgrupp, få vaccin tidigare?

– Ja nu i dagarna kommer vi med ett klargörande vilka grupper det gäller. Det har vi har tagit fram tillsammans med Barnläkarföreningen, säger han.

Testat barn mellan 12-15 år

Pfizer/Biontech, Moderna, Johnson&Johnson och Astra Zeneca har alla pågående studier på barn i olika åldrar. Pfizer/Biontech har redan skickat in sin vaccinstudie på barn mellan 12-15 år till amerikanska läkemedelsverket FDA för ett godkännande.

Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för Pfizer Biontechs Coronavaccin i Sverige.

– Vårt vaccin är redan godkänt i Europa från 16 år men inom de närmaste veckorna kommer vi nu även skicka in vår studie på 2000 barn i åldersgruppen 12-15 år till europeiska EMA. De genomför en oberoende granskning och vi hoppas att de ska lämna ett besked skyndsamt, säger Andreas Palmborg, medicinskt ansvarig för Pfizer Biontechs Coronavaccin i Sverige.

Han säger att det finns ett stort tryck från regeringar i olika länder att läkemedelsbolagen ska komma in med data på barn.

– För någon vecka sedan startade vi även en studie på yngre barn mellan 5-11 år. Vår utgångspunkt är att vaccinet ska kunna användas brett i samhället men det är upp till länderna att avgöra hur de gör sina prioriteringar, säger han.

LÄS ÄVEN

Hemlin: Tänk om vi fick kramas på avslutningen

Här får lärarna tre dagar covid-ledigt

Nej till snabbtester av elever – FHM backar