Podcast: Hur gör vi när föräldrar ställer orimliga krav?

Fredrik Kahn, Elliy Lange och Eva Lindström diskuterar föräldrakrav i nya avsnittet av podden.

I senaste avsnittet av Förskolan pratar vi om orimliga krav från föräldrar. Vad gör man när vårdnadshavare kommer med krav på förskolan som inte är rimliga och vad får det för konsekvenser?

LÄSTIPS: Föräldrarnas orimliga krav pressar förskollärarna

Fredrik Kahn, Elliy Lange och Eva Lindström har alla mött vårdnadshavare som kommit med orimliga krav. Föräldrar som vill styra över vilka barnen leker med, som inte vill att deras barn ska bli blöta och smutsiga eller som förväntar sig att personal ska jobba över när hämtningen blir senare än planerat.  

— Jag upplever många gånger att många föräldrar inte riktigt förstår verksamheten, vad vi gör och hur saker fungerar och det påverkar vilka krav de ställer, säger Elliy.  

Eva tycker att man ofta kan hänvisa till läroplanen när orimliga krav ställs, men när det inte går kan det blir problematiskt:
— Det står ju ingenstans i läroplanen att förskollärare ansvarar inte för dina barns vantar och då kan det ibland bli lite otydliga diskussioner kring det. 

Fredrik poängterar att det är viktigt att veta vad man ska göra om föräldrar går för långt i sina krav på förskolan. 
— Då behöver vi ha stöd från vår rektor. Har man inte det är man på en dålig arbetsplats skulle jag säga och då behöver man ta kontakt med sitt fackförbund. Du ska inte känna dig stressad eller hotad från vårdnadshavare.