Årets yrkeslärare: Eleverna måste våga fråga

Lars-Ove Larsson jobbar på Kunskapskällan i Herrljunga. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

Att ge ett bra första intryck kan vara av­görande för om eleven får jobb. Det säger Lars-Ove Larsson, som har utsetts till Årets yrkes­lärare och som lyfter fram vikten av kompetensutveckling i läraryrket.

I slutet av förra årets utsågs Lars-Ove Larsson till Årets yrkeslärare av Worldskills Sweden.

– Det var en total överraskning. Jag blev alldeles varm i hjärtat över att få uppmärksamheten. Jag har ju snart jobbat i 30 år som yrkeslärare så det kändes gott.

Något som också känns bra är när eleverna lär sig något nytt moment som de kanske har kämpat med en längre tid. Så här uttrycker Lars-Ove Larsson det:

– Ögonblicket när glädjen tänds hos eleverna. ”Nu är jag med. Jag kan det här och jag är bra på det.” Sådana stunder är mycket värda i jobbet som lärare.

Lars-Ove Larsson är yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga. Han undervisar både på skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.

– Blandningen är rolig. Med lärlingsutbildning är det mycket kontakter med företag inom näringslivet. 

En del i motiveringen som Årets yrkeslärare är att Lars-Ove Larsson lyckas finna varje elevs potential för att hjälpa dem att nå sina mål.

Hur gör du för att lyckas med det?

– Grunden är att skapa en bra relation så att eleven känner sig trygg och vet att här finns det tid, möjlighet och plats att lära i lugn och ro. Vid genomgångar får man inte forcera. Eleverna måste känna att de kan fråga om allt. Jag tror också på att ha en del enskilda stunder med elever där de inte blir iakttagna av andra. 

En annan del i motiveringen är att han har ett brinnande intresse för kompetensutveckling. 

– Jag försöker gå kurser och jag är engagerad i Byggbranschens yrkesnämnd, Byn, som stöttar oss med information och har bygglärarträffar med bra föreläsare. Det kan handla om nya byggregler eller föreläsningar om ungdomar och droger. En del i kompetensutveckling är också att vi i kollegiet delger varandra av våra kunskaper och erfarenheter. Det kan vara allt från ämneskunskaper till hur någon elev har det.

Viktigt med bra bemötande

Lars-Ove Larsson har också en kurs i service och bemötande med treorna på byggprogrammet.

– Det är viktigt med den sociala biten. Byggare möter ju folk i deras hem och då är det värdefullt att ge en bra bild av sig själv och av företaget. Att göra ett bra intryck är ju också viktigt under APL, som kan leda till det första jobbet.

I den här kursen har Lars-Ove Larsson nytta av sin erfarenhet som yrkeslärare där han träffar många byggföretagare och av sitt stora fritidsintresse inom amatörteater.

– I teatern övar vi mycket på kroppsspråk. Det är viktigt att eleverna har ögonkontakt och en bra hållning när de kommer till en arbetsgivare och kanske söker jobb. Det första intrycket är viktigt och det går inte att göra om det.

Varje år utser Worldskills Sweden en man och en kvinna till Årets yrkeslärare. Den kvinna som fick utmärkelsen 2021 är Katarina Brinte, yrkeslärare på hotell- och turismprogrammet på Malmö fria läroverk.

Läs även: Maria prisar yrkestävlingar