Varannan yrkeslärare har hoppat av utbildning

Det är generellt sett relativt vanligt med avhopp från masterutbildningar, säger Maria C Johansson, forskare vid Malmö universitet.

Ungefär hälften av deltagarna har hoppat av masterprogrammet för yrkeslärare.
– En orsak är att det blir övermäktigt att kombinera med lärarjobb och familj, berättar programsamordnare Maria C Johansson.

Omkring 60 personer påbörjade hösten 2022 masterprogrammet för yrkeslärare med Malmö universitet som samordnare. Drygt hälften går nu kvar.

– Det är studier på avancerad nivå som kan bli övermäktigt. En del kanske trodde att programmet skulle vara ungefär som yrkeslärarutbildningen. Det är generellt sett relativt vanligt med avhopp från masterutbildningar. Många som har hoppat av har hört av sig till mig och sagt att masterutbildningen för yrkeslärare är intressant men att de inte får ihop den med jobb och familj, säger Maria C Johansson, forskare och programsamordnare för Pedagogik och yrkeskunnande vid Malmö universitet.

Utmaning för arbetsgivaren

Hon har endast fått kännedom om att en av studenterna har fått gå ner i tid och studera med bibehållen lön.

– Att de får en yrkeslärarexamen är en möjlighet för arbetsgivaren. Men studier på avancerad nivå blir mer av en utmaning för arbetsgivaren. Yrkeslärarna kan vilja bi förstelärare, söka en forskarutbildning och doktorera. Det är andra motiv för den här utbildningen.

 

Mastersprogram för yrkeslärre:

Masterprogrammet omfattar 120 högskolepoäng och studierna sker på halvfart. Det motsvarar fyra års studier. 

Linköpings universitet ingår i en trio i samverkan med universiteten i Karlstad och Göteborg. Masterprogrammet i Malmö universitet sker i samverkan med Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad.

Linköpings universitet hade 139 förstahandssökande till masterprogrammet för yrkeslärare och motsvarande utbildning vid Malmö universitet hade 99 förstahandssökande. 

Nu till hösten är det ett nytt intag.

 

Läs mer:

Nu får yrkeslärare utbildning på avancerad nivå

Yrkesprogram allt mer attraktiva