Nu får yrkeslärare utbildning på avancerad nivå

Det är värdefullt för yrkeslärarna att nu kunna fördjupa sina kunskaper, säger Martin Lundberg, projektledare för masterutbildningen vid Linköpings universitet. Foto: Magnus Johansson
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Yrkesläraren

I höst startar ett nytt masterprogram i pedagogik för yrkeslärare.
– Det är värdefullt att den här gruppen för första gången får chansen att utbilda sig på avancerad nivå, säger Martin Lundberg, projektledare vid Linköpings universitet.

Regeringeren har identifierat ett ökat behov av yrkeslärare. Därför satsar staten bland annat på ett mastersprogram för yrkeslärare, som ska stärka yrkeslärarutbildningarna. Genom att stärka lärarutbildningen så stärks även yrkesutbildningarna i gymnasiet och på komvux.

Det nya mastersprogrammet i pedagogik för yrkeslärare startar hösten 2022 med Linköpings universitet och Malmö universitet som värdskolor.

En sådan här utbildning har inte funnits tidigare och det finns ett behov för djupare studier kring yrkesutbildning, menar Martin Lundberg, som är projektledare för mastersprogrammet vid Linköpings universitet.

– Det är värdefullt för yrkeslärarna att nu kunna fördjupa sina kunskaper. Det kan handla om hur man ser på yrkesutbildning i samhället. I masteruppsatsen kan man fördjupa sig i något område eller detalj inom yrket, säger Martin Lundberg.

Mastersprogrammet omfattar 120 högskolepoäng och studierna sker på halvfart. Det motsvarar fyra års studier.

Kommer yrkeslärarna att få lön under utbildningen?

– Det bestämmer de olika arbetsgivarna. Det är inget vi kan påverka.

Vad tror du om intresset för utbildningen?

– Vi har fått en hel del samtal om det så jag tror på ett stort intresse. Både yrkeslärare med nya 90-poängsutbildningen och de med äldre lärarutbildning kan söka. Mastersprogrammet kan vara en bra möjlighet att förkovra sig för de lärare som har övergripande ansvar på sina arbetsplatser. Utbildningen kan också ge möjlighet att få tjänster med utvecklingsuppdrag, svarar Martin Lundberg.

Totalt finns det 40 platser till programmet i höst. Utbildningen är på distans och sista ansökningsdag är den 15 april. Linköpings universitet ingår i en trio i samverkan med universiteten i Karlstad och Göteborg. Mastersprogrammet kommer även att anordnas av Malmö universitet i samverkan med Linnéuniversitetet och Högskolan Kristianstad. Varje trio har 20 platser.

Statens satsning på en master för yrkeslärare möjliggör antagning av studenter hösten 2022, 2023 och 2024 .

Läs mer:

Underkänt till flera yrkeslärarutbildningar