Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

”Vi älskade Lennart, men ventilationen i slöjdsalen var för dålig och det hade försämrat hans hälsa”, skriver vår reporter Anna-Karin Hallonsten och berättar historien om hur det fick klassen att agera.

Jag pratade med Inger Degerfält för några veckor sedan. Hon är skaparen av ”slöjd.nu” vars digitala och pedagogiska filmer har blivit ett läromedel som har spridit sig i landets skolor. (Framöver kommer ni att få hänga med på en rundtur i hennes hem och studio, bakom kulisserna, där all inspelning sker.)

Efter 45 minuters samtal ställde hon en fråga till mig: Hur mycket minns du av din slöjd i skolan? Massor, sa jag och började berätta om mina alster. Lådan med lönnfack där jag gömde alla mina brev i 10-årsåldern, som var fylld av blandade dofter (på den tiden kunde man köpa brevpapper som var parfymerade med dofter som jordgubb och Hubba bubba). Jag minns även den där blusen i stretchtyg som jag sydde i årskurs sex och aldrig riktigt fick till, men jag bar den stolt ändå.

Därefter påmindes jag om en av de bedrifter som jag fortfarande är otroligt glad över. Min träslöjdslärare Lennart hade astma och lungproblem och bestämde sig därför för att sluta på vår skola.

Vi älskade Lennart, men ventilationen i slöjdsalen var för dålig och försämrade hans hälsa. Och vet ni vad jag och min kompis Lisa gjorde då? Vi startade en namninsamling med underteckningar av både elever och föräldrar. Sedan ringde Östgöta Correspondenten, Linköpings lokaltidning, och kom ut till skolan för att skriva om Lennart och alla oss besvikna elever. Det togs ett foto med namnlistan i fokus och oss elever i bakgrunden. Vi blev ombedda att inte le alltför mycket, det skulle inte få samma effekt, sa fotografen. En tid därefter hände något fantastiskt. Rektorn beslöt sig för att installera industridammsugare, hängandes ner från taket. Resultat: Lennart beslutade sig för att stanna kvar.

Vi på Ämnesläraren har skrivit en del om slöjdlärares arbetsmiljö. Men inte tillräckligt. Så nu undrar jag: Hur mår du på jobbet? Mejla oss gärna på amneslararen@lararen.se och berätta!

LÄS MER

Mardrömssynen ingen slöjdlärare vill mötas av

Starka reaktioner på lärarnas mardrömsbilder

Jarnlo: Först nu förstår jag att musikskolan var en oas

Hallonsten: Därför är jag avundsjuk på lärare