Nu blir äldre skolstatistik tillgänglig igen

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Äldre statistik för såväl fristående som kommunala skolor blir åter tillgänglig via Skolverkets webb, sedan myndigheten gjort ett nytt rättsligt ställningstagande.

Ny statistik är däremot fortfarande sekretessbelagd, skriver Skolverket i ett pressmeddelande. Men att den äldre statistiken släpps bör ändå underlätta för många:

"Det vi nu gör löser inte problemet med statistiksekretessen för ny skolstatistik. Men vi bedömer att den gamla statistiken ändå är av stort värde, inte minst i samband med kommande skolval", säger Eva Westberg, Skolverkets chefsjurist, i ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att statistik om bland annat niondeklassares slutbetyg och andel behöriga lärare på skolorna som togs fram före den 1 september åter publiceras. Återpubliceringen sker successivt under nästa vecka.

Fram till i år har alla kunnat ta del av statistik om varje skola i landet. Men mycket oväntat ändrades förutsättningarna när SCB, som samlar in data åt Skolverket, ändrade sin sekretesspolicy och fick stöd för den i domstol. Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående SKOLOR ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas.

Skolverket, som publicerar statistiken, kom i sin tur fram till att den nya praxisen innebär att även uppgifter om kommunala skolor måste sekretessbeläggas. Detta utifrån principen att alla skolor ska hanteras lika. Men nu har alltså Skolverket kommit fram till att statistik som tidigare varit offentlig åter kan publiceras.

Skolverket och SCB har lämnat förslag till regeringen på författningsändringar för att komma ur den nuvarande situationen.