Här byter facket strategi i kampen för lärarnas löner

Karlskoga kommun sitter hellre på pengarna än satsar på lärare, menar Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare Karlskoga.

Efter fyra brutna överläggningar med kommunen om årets lönehöjningar tar Sveriges Lärare saken i egna händer – och vänder sig direkt till politiken.
– Arbetsgivarens förslag är inte seriöst. Så nu tar vi fram ett förslag åt dem, säger Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare.

Karlskoga är en av de orter i Sverige där lärarnas tänkta löneökningsutrymme ligger långt under märket. Efter långdragna samtal där Kommunens förslag alltjämt ligger fast på 2,2 procent har lärarfacket ajournerat överläggningarna för fjärde gången.

Fackets enträgna motstånd har hittills förmått politiken att lova en engångsbonus på 5 000 kronor till samtliga tillsvidareanställda lärare. Men enstaka bonusar är inte vad man är ute efter. I stället vill man att kommunen ska närma sig märket på 7,4 procent på två år, med 4,1 procent det första året.

LÄS MER: Lärarna om kommunens lönebesked: ”Glasspengar”

– Ett sifferlöst avtal enligt den svenska modellen innebär ju inte noll procent, det innebär att man blickar på det normerande, dvs märket, säger Charlie Jarl, ordförande Sveriges Lärare Karlskoga.

Oenighet om svenska modellen

Med medlemmar som fortsätter uppmana honom och hans fackliga kollegor att inte ge upp kampen har de nu beslutat att ta det ovanliga steget att komma med ett motförslag direkt till kommunens politiker.

Den 15 juni kommer facket att lämna över ett förslag till kommunens förhandlingschef, och separat även dra förslaget för de politiker som sätter budgeten.

Att de vänder sig direkt till politiken menar kommunalrådet Tony Ring (M) bryter mot normen för lönesättning.

– Det följer inte den svenska modellen. Jag tycker att det är tråkigt att de själva försenar processen, säger han till KT-kuriren.

Men Charlie Jarl håller inte med.

– Vi frågade förhandlingschefen vilket mandat hon har att ändra på saker och ting, och svaret vi fick är att det är politiken som bestämmer. Så nu tänker vi ge förhandlingschefen ett förslag, och vi kommer även orientera politiken kring detta. Vi ger dem ett förslag där vi säger att ”om ni tänker så här skulle det fungera bättre”, säger han.

Han menar att Karlskoga kommun har pengar i kassan och skulle kunna prioritera lärarna om man bara ville.

– Karlskoga utmärker sig ganska så kraftigt. Vi är en av kommunerna i bottenskiktet när det gäller lärares löneutrymme. Men till skillnad från de andra kommunerna i den gruppen så har kommunen pengar, det går bra. Man har pengar att kunna justera, säger han.

Hemligt innehåll i förslaget

Vad det förslag som facket lämnar över den 15 juni kommer att innehålla vill han inte diskutera.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg. Men jag tror att det vi ger dem i beaktande kommer att vara någonting de seriöst kan hantera.

Kommer förslaget innehålla något mer än en siffra?

– Vi får se. Löneutvecklingen för lärare i Karlskoga har stått tillbaka i flera år. Den har blivit totalt 5 procent på tre år, och det tycker våra medlemmar är lite för lite, säger Charlie Jarl.