15 egenskaper arbetsgivarna vill se hos sina lärare

Den här artikeln publicerades ursprungligen på Skolvärlden

Söktjänsten utbildning.se kartlägger vilka egenskaper som efterfrågas i platsannonser för flera olika yrkesgrupper. Granskningen gjordes i februari på sammanlagt 1998 platsannonser för lärare i yrkesämnen, speciallärare, gymnasielärare och grundskolelärare.

Lärarlegitimation är det som efterfrågas allra mest (48,3 %), pedagogisk lärare placerade sig som nummer två på listan. Men även om legitimationen efterfrågas mest så förekommer det inte i samma utsträckning, som 2018 då legitimationen låg på 77 procent. Utöver det har vissa egenskaper ändrat plats på listan sedan förra året och initiativtagande har bytts ut mot samarbetsvillig.

Heléne Lagerquist, rektor på Katedralskolan i Uppsala, håller med om många av egenskaperna som tas upp på listan och tycker att det är självklart att legitimationen är det viktigaste. Men hon ser det heller inte som en egenskap utan tycker det befinner sig inom en annan kategori.

– Just lärarlegitimationen är ju ett krav rent styrdokumentmässigt, så det är litet grann av en annan sak tycker jag och det är självklart att det kommer först. Sen finns förstås skolor som måste anställa personer utan lärarlegitimation, men det är inte direkt en egenskap ändå. Kanske är det därför det är mindre vanligt, eftersom det är så självklart.

Nytt för i år, även om det bara nästan kom med på listan, är erfarenhet av sociala medier.

Heléne Lagerquist säger att hon inte personligen skulle ta med sociala medier i en platsannons, men hon tror att många tycker sociala medier är viktigt på grund av hur det påverkar eleverna.

– Jag tror sociala medier många gånger förorsakar en ohälsa bland eleverna och då är det ju bra om man känner till detta.

Hon menar att det finns många egenskaper som en rektor gärna ser i en lärare, men det betyder inte nödvändigtvis att de nämner den i en annons. Ett sådant exempel är ordet stabil.

– Du kan inte skriva ned allt i en annons för då är det som att man är ute efter en övermänniska och det tror jag inte att man vinner någonting på.

Det här vill arbetsgivaren se hos en lärare

De här egenskaperna efterfrågar arbetsgivare bland lärare:

1. Lärarlegitimation 48,3 %

2. Pedagogisk 27,6 %

3. Flexibel 25,5 %

4. Positiv 25,1 %

5. Samarbetsvillig 24,3 %

6. Kreativ 22,0 %

7. Driven 19,2 %

8. Nyfiken 16,1 %

9. Ansvarsfull 15,8 %

10. Lyhörd 13,4 %

11. Strukturerad 11,4 %

12. Social 9,6 %

13. Inspirerande 8,3 %

14. Ledarskap 7,9 %

15. Tredje språk 7,3 % 

Källa utbildning.se