Enigt Saco välkomnar Lärarförbundet

Saco välkomnar Lärarförbundet in i akademikerfamiljen. Saco-ordföranden Göran Arrius håller med Johanna Jaara Åstrand om att det är en historisk dag.
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

En enig Saco-kongress röstade ja till Lärarförbundets medlemsansökan, och Lärarförbundet blir med sina 234 000 medlemmar störst i den nya familjen.
– Jag hoppas att vi snabbt får komma in och börja ta ansvar, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

LÄSTIPS: ”Så blir lärarna starkare med Saco-medlemskap”

Från och med januari 2022 har Lärarförbundet en ny hemvist, och det är Saco.

Johanna Jaara Åstrand säger att det känns väldigt högtidligt.

– Det är ett historiskt ögonblick och jag är väldigt glad och ser fram emot att få arbeta med de andra Saco-förbunden. Inte minst Skolledarförbundet och Lärarnas Riksförbund, säger hon.

Ni är Sveriges största akademikerförbund. Är du sugen på att ge dig in och förändra organisationen?

– Saco håller sin kongress nu och fattar beslut om sin inriktning de kommande fyra åren. Vårt medlemskap träder i kraft i januari och jag hoppas att vi snabbt kan få komma in och ta ansvar, få en plats i styrelsen och kunna bidra till det gemensamma arbetet, säger Johanna Jaara Åstrand.

Saco-ordföranden Göran Arrius lämnade över en blomsterbukett och en bok, ”I kunskapens intresse – Saco:s sex första decennier” till nykomlingen, och Lärarförbundet svarade med att överräcka ”Politik och pedagogik”.

En historisk dag säger Johanna Jaara Åstrand. Vad säger du?

– Ja det säger jag också. Jag tycker att det är fantastiskt att vi nu samlar Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarna och Sulf. Hela utbildningskedjan är nu organiserad under Sveriges akademiker, säger Göran Arrius.

Vad får det för praktisk betydelse?

– Det får väl visa sig, men det är klart att akademikernas röst blir starkare. Vi kommer att vara nästan en miljon medlemmar nu. Vi kommer också att kunna ha en samling kring utbildnings- och skolfrågor där vi kommer att vara starka, både som federation och inom förbunden.

Sveriges största akademikerorganisation. Finns det några utmaningar med att ta emot Lärarförbundet?

– Klart vi har haft diskussioner om hur det ska hanteras, men det har inte funnits något motstånd mot medlemskapet i sig. Den absolut viktigaste frågan är att vi blir en starkare röst för akademikerna. Jag tror inte att storleken i sig är en utmaning.

Medlemskapet har också betydelse för den nya organisering vars planskiss tar form inom och mellan skolförbunden.

– Det här är en inte oviktig bit i arbetet med en gemensam organisering tillsammans med LR och Skolledarna. Det kan avgöra framtiden för Sveriges lärare och skolledare, säger Johanna Jaara Åstrand.

Ska du hem och läsa om Saco nu?

– Jag älskar att läsa, om jag kommer att kasta mig över den här boken det första jag gör i kväll – det låter jag vara osagt.

MER LÄSNING:

Lärarförbundet säger "JA" till Saco
Nästa steg i Saco-frågan
Lärarförbundet begär utträde ur TCO