Lugnare arbetsmiljö på skolan efter mobilförbud

Lärarna Anna-Maria Olsson och Viktoria Modd ser fördelarna med att skolan införde mobilförbud. Foto: Privat och Adobe stock

På Arbråskolan arbetar lärarna med mobilförbud under hela skoldagen.
– Det har blivit bättre studiero och de har slutat filma och ta kort av varandra på rasterna, säger Viktoria Modd, SO-och svensklärare på högstadiet.

När förbudet fick lagunderstöd sommaren 2022, valde personalen på skolan i Arbrå att införa mobilfri skola, vilket SVT har berättat om.

– Telefonerna blev ett störningsmoment, eleverna visade varandra saker i stället för att göra vad de skulle, säger Viktoria Modd.

Anna-Maria Olsson, lärare i matte och NO, fyller i:

– Och på rasterna filmade de varandra och blev taskiga med telefonen.

Lagen som gör det möjligt att införa mobilförbud infördes sommaren 2022.

Mobilförbudet infördes inför läsårsstarten 2023.

Lärarna samlar in telefonerna varje morgon, och lämnar tillbaka dem i slutet av dagen. Ibland blir det diskussion.

– Det beror lite på vilken klass det är och vilket humör eleverna är på. Ibland är de mer motvilliga, säger Viktoria Modd.

De räknar med att tio minuter av varje arbetsdag går åt till att hantera telefonerna.

– Jag tror att det kommer att bli lättare och lättare med tiden, eftersom de som är lågstadieelever är vana vid att lämna ifrån sig sina mobiler. De som går i sexan idag har haft sina telefoner i fyran och femman. Där går brytpunkten, säger Anna-Maria Olsson.

Mobilförbudet kommer att utvärderas av både lärare och elever, men både Viktoria Modd och Anna-Maria Olsson hoppas på en fortsättning.

– Eleverna tycker både och. När de är med sina kompisar säger de att det är dåligt, och vill ha sin mobil. När jag pratar med dem en och en så säger de att de kan koncentrera sig bättre, säger Viktoria Modd.