500 tjänster riskerar försvinna från grundskolan: ”Makabert”

Personalstyrkan på Göteborgs grundskolor kan komma att minskas rejält till hösten.

För att få en budget i balans kan Göteborgs grundskolor skära bort 500 tjänster till hösten. Det riskerar att leda till brott mot både skol- och arbetsmiljölag menar facket, medan förvaltningen säger att man i själva verket vant sig vid för mycket resurser.

LÄS MER:

Kritiken: ”Politikerna har mörkat om nedskärningar”

Protesterna växer efter nedskärningar på 200 miljoner

Kristin Perem

59 grundskolor i Göteborg har ett underskott och förvaltningens senaste prognos är att det kan bli motsvarande 500 tjänster färre till hösten. Det rör sig i första hand om fritidsledare och elevassistenter. Enligt förvaltningen är det statsbidrag som inte längre betalas ut som ligger bakom, bland annat den tillfälliga covid-pengen.

– Budgeten har inte minskat, den har blivit större. Men tillfälliga statsbidrag man har fått tidigare försvinner, säger HR-chef Kristin Perem till Vi Lärare.

Anpassningar blir missanpassningar

På Sveriges Lärare Göteborg är man mer upptagen med neddragningarnas konsekvenser för medlemmarna än motiveringen till dem. Andrea Meiling är ordförande och hon befarar att höstens bantning av personal kommer att leda till såväl lägre elevresultat som mer utarbetade och i förlängningen fler sjukskrivna lärare.

Andrea Meiling.

– I stället för att säga att man sparar på skolan säger man att man anpassar sig till budget. Vi ser det som missanpassningar i stället. Vi har svarat förvaltningen tydligt att vi inte kommer att kunna följa skollagen som säger att alla elever ska kunna klara av att nå målen, säger hon.

Vad får ni för svar från förvaltningen?

– Ingenting. Vi har varit tydliga i flera skrivningar, men de säger ingenting. Och politikerna säger ingenting.

Ska räcka till en bra undervisning

Till Vi Lärare säger HR-chef Kristin Perem att det enda man kan göra är att bedriva verksamheten utifrån de ramar som politiken sätter, och att de ramarna måste antas vara tillräckliga.

– I grund och botten ska det vi får av våra politiker räcka för att ge en bra undervisning. Sen är det klart att man anpassar sina arbetssätt när man får mer pengar, och försvinner de igen så märks det. Så då få man fundera på hur man ska ändra sin undervisning, säger hon.

Du delar inte fackets bild att man inte kommer leva upp till skollagen?

– Jag är inte rätt person att svara på om budgettilldelningen vi får räcker till. Men de resurser vi får är de vi ska använda.

Om det skulle bli så att ni inte lever upp till lagen, vore det problem?

– Ja det är klart att det är ett problem. Vårt viktigaste uppdrag är att eleverna kan nå sina mål, säger Kristin Perem.

”Då följer man inte arbetsmiljölagen”

Det handlar också om arbetsmiljön för de lärare och annan personal som nu riskerar att blir av med kollegor. Andrea Meiling på Sveriges Lärare befarar att nedskärningarna kan få ödesdigra konsekvenser för fackets medlemmar.

– Man riskerar att skicka personalen in i ohälsa, och då följer man inte arbetsmiljölagen heller. Jag tänker inte minst på samvetsstressen hos lärare som inte har möjlighet att hinna hjälpa alla elever, säger hon.

Dessutom är hon oroad för att mängden hot och våld i skolan kan komma att öka när så mycket personal skärs bort.

– Var fjärde medarbetare har utsatts för våld och hot både enligt våra enkäter och det kommunala tillbudssystemet. Då är det ändå ofta så att extrapersonal som elevassistenter och liknande dämpar de tendenserna, men nu tar man bort det.

HR-chef Kristin Perem menar att man får pröva andra metoder för att komma åt den problematiken.

– Antalet personer är nog inte det enda som spelar roll för att minska hot och våld, det har ökat även när vi är fler. Så man får titta på vad mer som krävs. Men visst, fler vuxna i skolan är en sak som kan dämpa, säger hon.

Manifestation utanför fullmäktige

Torsdagen den 25 maj ordnar Sveriges Lärare Göteborg en manifestation mot nedskärningarna på Gustav II Adolfs torg, utanför kommunfullmäktige.

– Det handlar inte bara om att vi vill ha pengar här och nu. Det vi vill ha är ett långsiktigt åtagande från politiken att se skolan som är viktig. Inte bara nu utan också i framtiden, och i hela landet. Det är makabert att politiska partier använder en så viktig fråga som slagträ i debatten, säger Andrea Meiling.

Här demonstrerar lärare mot nedskärningarna

Sveriges Lärare ordnar manifestationer mot nedskärningarna i skolan på flera platser i landet. 

Stockholm 6 maj:

  • Samling vid Stadshuset, Ragnar Östbergs plan 1, kl 13.

Arvika 13 maj:

  • Manifestation på torget kl 11–12.

Gävle 23 maj

  • Manifestation i centrum kl 16–18.

Göteborg 25 maj:

  • Kl 17.00, Gustav Adolfs torg.

Umeå 27 maj:

  • Samling på Renmarkstorget, kl 14.30.

Salem 29 maj: 

  • Samling utanför kommunhuset, kl 17.

Örebro 31 maj:

  • Manifestation på Olof Palmes Torg kl 18.

Malmö 10 juni

  • Manifestation på Stortorget kl 13.

Västervik 19 juni

  • I samband med kommunfullmäktiges möte

Skurup 19 juni

  • I samband med kommunfullmäktiges möte

LÄS MER:

Eldsjälen bakom protesterna i Göteborg: Kändes självklart

Protesterna växer efter nedskärningar på 200 miljoner

”Utan protesterna hade vi inte sett röken av miljonerna”

Efter nya lärarprotesten: ”Det här var bara början”