Efter lärarnas krav – mer pengar går till förskolan

Sveriges Lärares protester och påverkan har gjort skillnad, säger Farah Waly, vice ordförande i Stockholm.

Ett statsbidrag gör det möjligt att skjuta till 70 miljoner kronor till förskolorna i Stockholm. Syftet är att minska barngruppernas storlek.
– Grunden är att Sveriges Lärare lyft de behov och utmaningar som finns, säger Farah Waly, förskollärare och vice ordförande i Sveriges Lärare.

Förskolorna i Stockholm brottas med vikariestopp och inköpsstopp.

Farah Waly beskriver läget:

– Barngruppsstorlekarna ökar, det saknas resurser för barn med särskilda behov. Det behövs också säkras en lärarledd undervisning i förskolan. Lärarna i förskolan har en ohållbar arbetsmiljö.

– Det är hög sjukfrånvaro, det är stress och oro. Samtidigt som förskolan är grunden för samhällets framtid och om inte lärarna får de förutsättningar som krävs och om barnen inte får undervisning med hög kvalitet så kommer det bli stora konsekvenser i framtiden, säger hon.

Hit går pengarna

Det nya bidraget är tänkt att bekosta minskade barngrupper.

– Det är viktigt för barnens möjligheter till utveckling i en lugn miljö, men det är också en avgörande fråga för personalens arbetsmiljö, säger Alexandra Mattsson (V), förskole-, barn- och fritidsborgarråd, i ett pressmeddelande.

I budgeten för 2023 ligger redan 400 miljoner kronor till förskolan, men inflationen och det ekonomiska läget gör att behovet av resurser inte sinar.

Så jobbar facket

Sveriges Lärare i Stockholm har vid flera tillfällen uppvaktat förskolerådet.

– Det här kommer inte att täcka hela behovet, det behövs fler insatser. Men jag tror absolut att vi har påverkat, att grunden är att vi har lyft de behov och utmaningar som finns.

– Vi har lyft utmaningarna som kommer med det ekonomiska läget och inflationen. Vi har inte neddragningar på det sättet men vi har vikariestopp och inköpsstopp. Det ökar stressen och sjukfrånvaron, det ser vi tydligt, säger hon.

LÄS ÄVEN: 

Budgetkaoset bubblar – här tvingas skolorna spara

Lärarnas lönekamp gav miljonbonus: ”Glada för alla pengar”

Protesterna växer över hela landet: ”Vi måste säga ifrån”

12 miljarder saknas – därför protesterar lärarna idag