Klättring för de yngsta

Den här artikeln publicerades ursprungligen på forskolan.se

1–3 år Knotan klättar är en härlig liten bok med bilder som engagerar. Knotan älskar att klättra och varje sida består av ett nytt litet klättringsäventyr där Knotan bär fram pallen för att klättra upp i hyllan, välter lådan för att komma upp till kranen och drar ut stolen för att klättra upp på bordet.

Textraderna är korta men det finns desto mer att läsa i illustrationerna. Knotans ansiktsuttryck visar på målmedvetenhet och mod i den snabba framfarten. Steget efter kommer pappa med orolig blick och berättar att det är farligt att klättra. Garderoben blir alltmer full när pappa stoppar undan allt som Knotan klättrar på. Han gömmer pallen, lådan och alla stolarna men Knotan hittar nya utmaningar i varje rum. Till slut hittar i alla fall pappa och Knotan en klättringslek tillsammans.

Det här är en bok att mötas runt med förskolans yngsta barn men det skulle också kunna vara en bok att mötas runt som pedagoger. Hur ser vi egentligen på farligheter? Var går gränsen mellan en risk och en utmaning? Vad ska förskolans miljö erbjuda i form av fysiska utmaningar?