Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i praktisk-estetiska ämnen

Nu har Superba Sexan splittrats och fyra av våra hjältar har gått mot nya utmaningar. Kvar är den fenomenala bildlärarduon, skriver bildläraren Matilda Åhall.

Matilda Åhall är bild- och SO-lärare i årskurs 4–9 på Fässbergsskolan i Mölndal. Foto: Pelle Hällje

Bildlärarjobbet kan vara ensamt. Ofta är man enda bildläraren på en arbetsplats, ibland får man kämpa för sitt ämnes rättfärdigande. I det läget är ett tryggt arbetslag guld värt. Nu ska ni få läsa om världens bästa arbetslag!

Ni vet hur det i popband, ungdomsböcker och tv-serier finns tre till sju karaktärer som är bästa vänner trots sina olikheter. I ”Vänner” är Ross nörden, Joey den vackra och Monica pedanten. Phoebe är hela gruppens samvete. I ”Fantastiska fyran” finns en stark, en osynlig, en böjbar och en som brinner. Detta speglar så klart inte verkligheten, för riktiga människor består av många dimensioner och är komplexa varelser.

Stereotyperna haglar

I mitt arbetslag finns helt klart både superhjältetendenser och karaktärsdrag perfekt anpassade för en tv-serie på temat ”vänner mot alla odds”. Jag har nog aldrig mött en grupp av så färgstarka människor som ändå har kommit så väl överens. I mitt arbetslag finns såväl Prosit som Barbafin, såväl Snusmumriken som Sporty Spice. Så se upp, för nu kommer stereotyperna att hagla, men missta dig inte, detta är en hyllning till arbetslaget med stort A. 

Till att börja med så går det att konstatera att laget består av sex nördar, men på helt olika områden. Vi har innebandyfantasten, fashionistan, studenten, surdegsbagaren, miljöaktivisten och textilkonstnären. När innebandyfantasten pratar om innebandy så nickar resterande fem glatt och lajkar bilder på människor som förmodligen spelar innebandy. När miljöaktivisten pratar om artdöden så är det ingen som himlar med ögonen. I stället får hon en flaska ekologiskt vin i present när Preemraff drar tillbaka sin ansökan om att utöka. När textilkonstnären vill bygga en jättestor väv i arbetsrummet så makar alla på sig så att den ska få plats. 

I stället för att strida hjälps vi åt

Det finns också flera olika lärarpersonligheter i arbetslaget som förvånansvärt sällan krockar med varandra. Fröken Estetisk skulle till exempel mycket väl kunna frontalkrocka med fröken Metodisk. De som sambedömer skulle kunna hamna i konflikt med den som helst sitter och pillar på egen hand. I arbetslaget där alla på just sitt sätt vill ordna cuper, utflykter, temaveckor, escape rooms och demonstrationer skulle konflikter om hur och när saker ska göras kunna vara förlamande. Men i stället för att strida om vems sätt som är rätt så hjälper vi varandra med så väl experimentella som kvalitetsgranskade projekt.

Sicken duo vi är!

Ett arbetslag som består av två som alltid är först på plats och fyra som alltid kommer strax skulle kunna ha svårt att samarbeta, men det brukar faktiskt ordna sig. För vid stora prövningar, som till exempel när föräldrar går på häxjakt eller vid världsomfattande pandemier, så är olikheter styrkor och superhjältar kompletterar varandra. Fröken Rådig, fröken Engagerad, fröken Modig, fröken Klok, fröken Glad och fröken Verbal klarar helt enkelt biffen!

Nu har Superba Sexan splittrats och fyra av våra hjältar har gått mot nya utmaningar. Kvar är den fenomenala bildlärarduon. Och sicken duo vi är! Ser ni hur Gammelsmurf och Lilla My stå där uppe på kullen, samlar sina krafter och blickar ut mot ett nytt läsår?

LÄS ÄVEN

Åhall: Ritpapperet får mig att vilja dunka huvudet i väggen

Åhall: Vikarier i bild behöver detaljer

Därför finns det plötsligt flera nya läromedel i bild