Måste jag byta jobb för att höja lönen?

Fråga experten – lönespecial!
Den här artikeln publicerades ursprungligen på Läraren.se

Våra experter svara på era frågor om lärarlön och kollektivavtal.

Måste jag byta jobb för att höja lönen?

Fråga: Jag har jobbat på samma kommunala gymnasieskola i många år och trivs bra, men min lön är lägre än de nyanställda lärarnas med kortare erfarenhet. Måste jag byta jobb för att höja min lön?

Svar: Utbildade lärare är eftertraktade på arbetsmarknaden, inte minst ni erfarna. Det är ont om er så arbetsgivarna måste konkurrera med varandra och det har hjälpt dina nya kollegor till bättre lönenivåer.

Kollektivavtalet mellan kommunerna och Lärarförbundet betonar vikten av kontinuitet i verksamheten och att en god löneutveckling och en konkurrenskraftig lön är möjlig även under en längre anställning. Din arbetsgivare är ansvarig för hur lönestrukturen ser ut, både på er arbetsplats och i kommunen. Lönesättningen ska vara tydlig och kunna motiveras utifrån din erfarenhet och ditt arbetsresultat. Det arbetar vi för i varje lokal översyn.

Om arbetsgivaren inte värderar din insats och kompetens tillräckligt, trots din och Lärarförbundets argumentation, kan den bästa möjligheten till högre lön vara att söka dig till andra skolor eller arbetsgivare. Det kan vara lättare att få upp lönen om du samtidigt har ett erbjudande om en annan anställning.

Under våren omförhandlar Lärarförbundet kollektivavtalet med Sveriges kommuner och regioner. Vi kräver krafttag för förbättrad arbetsmiljö och att lönerna även ska spegla erfarenhet och kontinuitet. Prata gärna med dina kollegor och ditt lokala fack om hur ni på bästa sätt kan påverka er arbetsgivare. Fråga också om de är medlemmar. För ju fler vi är i förbundet, desto starkare är våra krav.

Mathias Åström, förhandlingschef

Klicka här: Jämför din lön med andra i Lärarförbundets tjänst Min lön.

När får jag ny lön i år?

Svar: Under våren förhandlas ett nytt centralt kollektivavtal fram för kommunalt anställda lärare och skolledare. Det går bra att redan nu gå igenom lönekriterierna på arbetsplatsen och att du och din chef pratar om ditt uppdrag och din arbetsinsats, men inga nya löner ska sättas förrän det nya avtalet är på plats. Vi hoppas att det är det den 1 april, men det beror på om Lärarförbundet och Sveriges kommuner och regioner kan enas om innehållet. Löneavtalet förhandlas om tillsammans med villkorsavtalet, som styr bland annat arbetstid, sjukförmåner och ledigheter.

Om du är anställd hos en privat arbetsgivare är det vanligt med lönerevision under hösten. Kollektivavtalen med Almega och KFO kommer att omförhandlas under hösten 2021, och inga nya löner ska sättas inom de avtalsområdena förrän respektive avtal är på plats. Det går dock bra att prata med din chef om ditt bidrag till verksamheten utifrån lönekriterierna på arbetsplatsen.

Ingrid Lindgren Andrén, avtalsansvarig ombudsman

Jag förhandlar min egen lön, vad ska jag med facket till?

Svar: Det finns ingen lag som säger att lönen ska höjas varje år eller hur det ska gå till. Det finns heller ingen lag som ger dig rätt att få en lön som baseras på begripliga grunder som din erfarenhet, ansvar och arbetsprestation. Detta styrs i stället av de kollektivavtal som Lärarförbundet förhandlar fram med arbetsgivarna. Kollektivavtalet styr också att du har rätt till löne- och utvecklingssamtal varje år och gör att facket kan vara med och påverka hur arbetsgivarna fördelar resurserna. Om din lön är osaklig eller diskriminerande gör medlemskapet i Lärarförbundet att du kan få råd och stöd. Som medlem har du även tillgång till lönecoachning och användbar lönestatistik. Du kan till exempel använda verktyget ”Min lön” för att hitta rätt statistik. Ditt medlemskap är det som avgör vår styrka och den fackliga kraften är det som ger dina villkor och förutsättningar på arbetsplatsen.

Ingrid Lindgren Andrén, ­avtalsansvarig ombudsman

 

LÄS ALLT OM VÅR LÖNESPECIAL

”Jag tycker Stockholm ska vara löneledande”

Verktyget som kan höja din lön öppnas för alla

Ledare: Bra lärarlöner lönar sig för hela samhället

Bli behörig lärare – och höj din lön

Lärarstudentpodden: Så mycket kan du begära i lön

Lyssna på Lärarstudentpodden här!